МВФ очаква слаб икономически растеж в ЕС

Организацията настоява за структурни реформи

14.04.2015 | 19:22 Редактор: Мариета Иванова
МВФ очаква слаб икономически растеж в ЕС

МВФ прогнозира слаб ръст в дългосрочен план за страните от ЕС. Финансовата институция настоява за повече инвестиции в инфраструктура с цел увеличаване на възможностите за икономически ръст, наред с извършването на структурни реформи и осигуряване на по-добра стабилност на банковия сектор.

Прогнозите за страните от еврозоната изглеждат по-позитивни, като положителна роля в тази посока оказват понижението на цената на петрола и на стойността на еврото.

МВФ повишава прогнозата си за икономиката на валутния съюз с 0,3 процентни пункта до 1,5%. С това опасенията за нова рецесия засега са забравени, пише Investor.bg.

Прогнозите на финансовата институция са за средна цена на петрола през 2015 г. от 58,14 долара за барел, което е с около 40% по-ниска от средната цена година по-рано (95,25 долара за барел). В същото време курсът на еврото спрямо долара се сви от началото на годината от 1,21 долара за евро до 1,06 долара.

Подобрения МВФ отчита във всички страни от еврозоната. Най-силен растеж ще отчете икономиката на Ирландия с ръст от 3,9 на сто.

МВФ повишава прогнозата си за растежа на Германия за тази година от 1,3 на 1,6%. За 2016 г. прогнозата е за ръст от 1,5 до 1,7%.

За Гърция МВФ запазва прогнозата си за ръст от 2,5%.

Подобрените икономически перспективи обаче не трябва да скриват факта, че Европа расте много бавно в исторически план. Причините за анемичния растеж, подобно и на други индустриализирани страни, се крият в

Още по темата

застаряването на населението, липсата на инвестиции и липсата на висока производителност на труда.

„Очакването, че потенциалът за растеж в бъдеще ще расте по-бавно, днес отслабва инвестициите. В края на краищата обаче европейците днес получават благодарение на евтиния петрол един своеобразен еквивалент на голямо увеличение на данъците“, поясняват от МВФ.

Растежът на световната икономика вероятно ще достигне 3,5 на сто тази година и 3,8 на сто през 2016 година с малко подобрени перспективи за ЕС и Япония, но при по-умерен темп в САЩ. Това сочат още пролетните прогнози за икономическото развитие на света.

"Световният растеж през 2015  ще бъде воден от скок в перспективите за напредналите икономики (...) заради спада на цените на петрола", подчертава МВФ в доклада си за развитието на световната икономика.
Според представените днес- 14 април, прогнози МВФ очаква  американската икономика да нарасне с едва 3,1 на сто през 2015 година и 2016. Това е по-слабо от залегналото в предишните прогнози на МВФ през януари (-0,5 пункта за 2015 година и -0,2 пункта за 2016 година).

Пред Русия се очертава свиване на икономиката, докато тази на Индия ще тръгне силно напред, сочат последните прогнози на фонда.  

Япония също е с преразгледани към повишение прогнози за нарастване на икономиката с 1 на сто през 2015 година и с 1,2 на сто през 2016 година (+0,4 пункта и за двете години).

Спадът е особено впечатляващ в предвижданията за Русия, чиято икономика вероятно ще се свие с 3,8 на сто през 2015 година и с 1,1 на сто през 2016 година. Данните за Китай остават непроменени с очакване на растеж от 6,8 на сто през 2015 година и за 6,3 на сто през 2016 г.

Само Индия се отличава с прогнозиран бурен растеж от 7,5 на сто и през 2015 г., и през 2016 г.