Ръст от 3.3% на глобалната търговия през 2015 очакват от СТО

Икономическият растеж ще остане крехък, според генералният директор Роберто Асеведо

14.04.2015 | 17:54 Редактор: Мариета Иванова
Ръст от 3.3% на глобалната търговия през 2015 очакват от СТО

Глобалната търговия ще нарасне с 3,3% през тази година и с 4% през 2016, посочват от Световната търговска организация. Прогнозите са по-ниски от предварителните разчети, като основната причина за това може да се търси в забавянето на икономическия растеж, пише Investor.bg.

"Очакваме търговията да продължи бавното си възстановяване, а икономическият растеж все още да е крехък с оглед на геополитическото напрежение,” коментира генералният директор на СТО Роберто Асеведо.

Данните на СТО се основават на прогнози за икономическия растеж от организации, включително на Международния валутен фонд, които предстои също да актуализират очакванията си.

По думите на главния икономист на СТО Роберт Купман новите данни на МВФ ще бъдат "по същество приблизителни" и няма да засягат прогнозата на СТО.

Въпреки прогнозите, които предполагат скромен растеж в търговията по света, очакванията за глобалната търговския търпят влошаване.

Търговията е нараснала с 2,8% през 2014 г., далеч по-малко от първоначалната прогноза от 4,7 на сто, а също и под преразгледаната прогноза за 3,1%, която СТО представи през миналия септември.

Растежът бе средно 2,4% през всяка от последните три години в сравнение със средногодишните 6% между 1990 г. и глобалната финансова криза, която започна през 2007-2008 г.

"Има само е един друг период след Втората световна война, в която търговията се е покачвала толкова слабо – от 1980 до 1984,” коментира още Асеведо.