МВФ коригира надолу прогнозата си за БВП на Русия за 2015

Финансовата институция очаква по-голямо свиване на БВП за годината

04.04.2015 | 10:19 Редактор: Мариета Иванова
МВФ коригира надолу прогнозата си за БВП на Русия за 2015

Международният валутен фонд ревизира надолу прогнозата си за темпа на икономическия ръст на Русия за текущата година. Според финансовата институция БВП на страна ще се свие с 3% до 3.8% през текущата година, предава ТАСС. Медията се позовава на свой източник от Вашингтон, отбелязвайки, че цитираните цифри са заложени в новия доклад на МВФ, който следва да бъде представен на 14 април.

Според МВФ през  2016 ще се наблюдава забавяне на рецесията и спадът на руския БВП ще е в рамките на 1%.

Новите данни са в съответствие с оценките на Централната банка на Русия, отбелязва ТАСС. В средата на март от финансовата институция посочиха, че очакват съкращаване на БВП на страната през 2015 с 3.5- 4%, предава ТАСС. Медията посочва, че Министерството на икономическото развитие дават по-оптимистична прогноза – за свиване с 3% на БВП за текущата година. От Световната банка посочиха на   1 април, че очакват, подобно на МВФ, спад от 3.8%.

Още по темата

В новия доклад  на МВФ се посочва, че инфлацията за годината ще е 16.8%, а през следващата година се очаква понижение до 9.8%. ТАСС подчертава, че МВФ използва собствена методика за изчисляване на инфлацията за годината, посочвайки средна стойност, а не както се мери в Русия от декември до декември.

В бюджета на Русия за 2015 е заложено ниво на инфлацията от 12.2%, посочва ТАСС. От медията припомнят, че през март финансовият министър на Русия Антон Силуанов коментира, че показателят може да се окаже по-малък от очакваното.