Икономическите предизвикателства пред Русия, Boom&Bust (01.02.2015)

Първа част на предаването Boom&Bust.

02.02.2015 | 14:23 Редактор: Мартин Илиев
Икономическите предизвикателства пред Русия, Boom&Bust (01.02.2015)

Първата част на Boom&Bust от 01.02.2015 г. беше посветена на раздираната от икономическа криза, инфлация и санкции Русия. През седмицата Руската централна банка смъкна основната лихва на 15 процента с цел да подпомогне икономически растеж и да намали дълговото бреме пред компаниите. Достатъчно ли е това? Какви са залозите пред фиска заради спада на цената на суровините и  новите санкции от Европа? Къде е дъното на спад при рублата? На тези въпроси потърсиха отговор гостите в студиото Митко Хитов, преподавател в УНСС, катедра Маркетинг и стратегическо планиране, и член на научно-изследователския център "Неокономика", и Евгений Кънев, икономист, управляващ съдружник в консултантската компания „Маконис“.

Паниката в Русия след девалвацията на рублата, поради спада в цените на петрола и санкциите след интервенцията в Крим, все още не е отминала. Така оредели текущата ситуация в страната Митко Хитов. И пак той добави, че свалянето  на основния лихвен процент с два процентни пункта, от 17% на 15%, от страна на Руската централна банка е било неясен ход за основните играчи на финансовите пазари в страната. От друга страна руските управляващи са действали планирано за девалвацията на рублата. Това е било достатъчно добре премерен ход, тъй като при падащи цени на петрола държавния бюджет е могло да бъде вързан само посредством увеличаване на курс на долара.

Евгени Кънев от своя страна коментира новата вълна от санкции, наложени  от Запада за интервенцята на Русия в Украйна. "На първо място трябва да споменем, че стратегията на Русия в Украйна не е съвсем ясна на Запада", заяви икономистът. Тя самата е в процес на промяна. В началото всички считаха, че това е война за коридори към Крим, в последствие се разглеждаше като инструмент за упражняване на натиск върху Киев, а сега се върви към завземане на критични за Украйна точки. Сега борбата е по отношение на центровете за захранване с електричество и центровете за добива на кокс, което би ударило износа на стомана, а стоманата е експортно перо номер едно на Украйна, добави още Кънев

Целият разговор проследете в следващият видео материал.