Борисов: Ще искаме да размразим "Набуко"

Президентът Илхам Алиев изрази надежда България да е транзита страна за азерски газ за Европа

04.03.2015 | 15:13 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Ще искаме да размразим

България иска да размрази проекта „Набуко“  в частта на газопровода, която засяга страната ни. Това заяви след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът съобщи, че заедно с представители на Азербайджан пред ЕК ще бъде представен проект за възстановяването му, защото той е европейски и години наред сме инвестирали в него. 

Борисов информира още, че страната ни ще поиска от ЕК рестартиране на „Набуко“ с аргумента, че имаме реален шанс азерски газ да преминава през наша територия за съседни държави, предава Dnes.bg. Той уточни още, че не слагаме кръст на „Южен поток“. - „Той не е спрял, нямаме писмено уведомление, че се спира и за нас той не е спрял“, подчерта Борисов.

България да стане транзитна страна за природен газ от Азербайджан за Европа. Тази надежда изрази от своя страна Алиев след срещата. Енергетиката е била основна тема на разговорите.

Според него днес се полагат основите за стратегическо партньорство между двете страни.

Алиев подчерта важността на реализирането на Южния газов коридор, който по думите му става реалност благодарение на дългогодишни усилия.

По трасето Азербайджан – Италия ще има няколко отклонения и едно от тях ще е към България, стана ясно от думите му. Алиев каза, че се разглеждат възможностите за разклонение от България към Румъния и Унгария.

Можем да обединим проектите ТАП и „Набуко“, колкото повече европейски страни получават наш газ, толкова по-добре ще бъде за всички ни, смята президентът на Азербайджан.

„България е наш скъп приятел, изпитваме сериозни симпатии към българския народ“, каза още той. По думите му политическите отношения между двете страни са на изключително високо ниво.

Това е 100% диверсификация, изтъкна премиерът Бойко Борисов и допълни, че и Европа ще бъде диверсифицирана. По думите му става дума за запазване на българския национален интерес – да не бъдем заобикаляни, тръбите ни да бъдат пълни с газ и да получаваме транзитни такси.

Алиев заяви, че страната му разполага с богати ресурси, като общите резерви на газ са 2.5 трилиона кубика.
 попита той.