Сл. Нейков: Планът за изграждането на вертикален газов коридор е важен сигнал за България

Славчо Нейков, експерт по енергийна политика, Антон Иванов, експерт от Български енергиен форум

10.02.2015 | 12:26 Редактор: Дориана Ранкова
Сл. Нейков: Планът за изграждането на вертикален газов коридор е важен сигнал за България

 

Според Антон Иванов българската газопреносна система има свободни капацитети и е много положително, че се говори за тяхното усвояване и ефективното ползване на връзките с Гърция.  Темата беше обсъждана на среща на Група на високо равнище за изграждане на газовите връзки в ЦЮЕ, на която страната ни беше домакин (България, Гърция и Румъния постигнаха съгласие да изградят Вертикален газов коридор, следват обсъждания на идеята в края на март). Тези връзки няма да са само аварийни, а ще са по-ефективни икономически. 

Според Нейков големи проекти като Турски поток не е редно да се коментират като нереалистични. Той припомни, че работата по Син поток е била обричана на провал, а тази по Набуко е била едва ли не осъществена на 100%, а резултатите са обратните и за двете инвестиции. Иванов коментира, че ЕС за Газпром е един пазар, който най-малкото не се развива, докато Турция е пазар с повишено търсене.

Славчо Нейков каза, че трябва да се концентрираме върху това какво ще носи полза на България, тъй като големите енергийни проекти започнаха да ни подминават. Дори и Турция като интересен клиент за Русия и не само, може да е от полза за нас.

По повод темата за стартиране отнемането на лицензите на ЕРП-тата, Славчо Нейков каза, че за публиката те са станали врага с енергиен билет. Той смята, че трябва да се успокои тона и да се търсят прагматичните решения. Баланса между потребителите и енергийните дружества трябва да се моделира от политиците и регулатора. В момента виждаме, че най-малкото политическото говорене е насочено към изместване на баланса към защита интереса на потребителя, коментира Иванов. По-малка дебалансираност на системата е решение на проблемите без да се насочва вниманието само към едната или другата страна.

По повод промените в Закона за енергетиката, които предстоят да бъдат коментирани, като увеличаването 10 пъти на минималната санкция, която може да се налага на ЕРП-тата и да достига 200 хил. лв., Нейков смята за неправилна мярка на регулация. Той добави,че превантивни мерки са нужни, но е важен балансът. Според Иванов превенцията, под формата на задушаване на пазарни участници, не работи. Тези евентуални санкции, експертите обясниха, че отиват в Министерство на финансите и няма да отидат за погасяване на дефицита на НЕК.

 

Още за предлаганите законови промени касаещи регулатора ДКЕВР и либерализацията на енергийни пазар, може да чуете в следващия видео материал:

Инвестбук с водещ Дориана Ранкова