Гръцките избори върнаха волатилността: HSBC

26.01.2015 | 11:28
Гръцките избори върнаха волатилността: HSBC

Коментар на гръцките избори и ефекта им върху общата валута на Бен Педли, директор Инвестиционни стратегии в Азия на HSBS Private Bank. Бен Педли говори с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.


Очевидно всички се тревожим за това, което става в Гърция. Май Сириза спечели почти всички гласове, без абсолютно мнозинство, но накрая може да се окаже и с него. Какво означава това?

В интерес на всички е да има споразумение за нова програма за Гърция заедно с МВФ и ЕЦБ. Мислим, че това е най-вероятният резултат.

Смятаме, че опасността от излизане на Гърция от еврозоната е много малка.

Но този резултат според нас носи волатилност - след решението на ЕЦБ в последните дни. Волатилността ще се върне.

 

Виждаме го по еврото- пада. 4% надолу за три търговски дни. Ще продължава ли тенденцията? Хора, които са седели тук, на вашето място, са говорили за паритет до края на годината, а някои очакват дори 95 цента за евро.

Ние очакваме 1.09 за евро, което в момента е доста консервативно, като имаме предвид курса.

Държахме на този курс и когато еврото беше по-високо.

Но мислим, че трендът е съвсем ясен.

Вярваме, а чухте и Дейвид Блум, който говори за това наскоро - ние сме бичи настроени към американския долар от структурна гледна точка.

Ние смятаме, че американският долар е в структурно рали. Ще продължи да напредва спрямо валути като еврото. Това създава възможности от гледна точка на акциите, например. Можеш да купуваш неща като известни европейски износители като например акции на най-големите германски компании. Защото те са най-силно облагодетелствани от слабата валута.

 

Да, но от друга страна сте уязвими от слабото евро. Как ще се справите?

Ако тръгнете да купувате европейски акции - ние например казваме на клиентите си да правят както през 2013 - да търсят японски акции, да ги хеджират обратно в американски долари. Казваме им, че ако търсят европейски акции, могат да ги хеджират в собствените си валути. За повечето ни клиенти това е разбира се, доларът.

 

Когато гледаме спада на еврото, след това се насочваме и към йената, която сякаш е блокирана в един постоянен курс. Има ли корелация между двете валути, заради която хората ще изберат еврото и в момент ще пренебрегнат историята за слабата йена?    

Това е ефектът на заглавията в новините.

Всичките приказки на валутните пазари в последните дни беше какво става с ЕЦБ и какво става с Швейцарската национална банка.

Като четеш пазарните коментари и анализирайки по-широкото пазарно настроение, еврото определено се връща като финансираща валута. Мисля, че такъв беше случая особено в ранните етапи на американските QE.

Смятам, че някои инвеститори ще направят същото - като вземат заеми в евтино евро и после продажбата му срещу валута с по-висока доходност.