Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Янис Панопулос: Гърците не искат да напуснат еврозоната, а да се променят политиките в нея

Кризата в Гърция продължава да е много дълбока, смята Панопулос

26.01.2015 | 09:28 Редактор: Ирина Георгиева
Янис Панопулос: Гърците не искат да напуснат еврозоната, а да се променят политиките в нея

Лявата популистка партия Сириза - това е среща на новите политически сили, които произлизат от комунистическата левица, от социалдемократическата левица и от еколозите. Това коментира Янис Панопулос, пряко от Гърция в предаването Денят Он Ер. Според него това е моделът на бъдещата левица, предполагам и за Гърция, и за Европа.

"Сириза се сформира в сегашния си вид последните години по време на кризата, но тя започна като един съюз на комунисти, еврокомунисти, леви радикали и последните години от кризата тази политическа формация се срещна с еколозите от Зелена партия, с левите-социалисти от ПАСОК и с центристки, които не бяха свързани с управляващите партии. В Сириза се срещат комунисти, социалисти, зелена партия - там има много идеологически течения, които стигат до една политическа линия, която е обща за цялата партия. Тази линия е за продължаване на участието на Гърция в ЕС, в Еврозоната." - обясни Панопулос.

Панопулос добави, че гърците не искат да излязат от еврозоната, а тя и ЕС да се променят. 

"Да се осъществи друга политика, която няма нищо общо с тези новолиберални монетаристични политики, които се водеха до сега. Оказа се, че тази политика, която водят в момента е катастрофална. Гърция се оказа опитното зайче, върху което да я изпробват - да ограничат разходите, да ограничат разходите, да ограничат разходите - единствено това искаха." - коментира Панопулос,

Кризата в Гърция продължава да е много дълбока, смята Панопулос. По думите му безработицата в страната е над 27%.

"Разрушен е целият икономически потенциал на Гърция от преди кризата. Наистина имаше много голям ръст на туризма, но той се дължи и нарушаването на потоците на туризма към Северна Африка и там, където възникнаха нови военни действия. Няма ръст на икономиката. Стигна се до едно много ниско ниво на развитие. Гърците загубиха до -25% от жизненото си ниво.Осезаемо и това е свързано с постоянното повишаване на данъци, такси, намаляване на разходите за обществените услуги. Влоши се здравеопазването." - подчерта Панопулос.

Чуйте: