Германия поиска Украйна да не блокира доставките на газ и нефт за Русия

Украйна планирала да получава газ от Крим

11.08.2014 | 14:49 Редактор: Мариета Иванова
Германия поиска Украйна да не блокира доставките на газ и нефт за Русия

Германия се обърна с искане към Украйна да не прибягва към блокиране на доставките на газ и нефт от Русия за Европа. Това заяви в понеделник официалният представител на федералното правителство на Германия  Щефан Зайберт, предаде ИТАР- ТАСС.

„Федералното правителство изхожда от това, че Украйна няма да реализира мерките, които обяви в петък премиерът Яценюк“, заяви представителят на кабинета на министрите в Германия.
В края на миналата седмица Яценюк съобщи, че Украйна обмисля санкции срещу 172 физически лица- руски граждани и такива на други страни, както и срещу 65 юридически лица, предимно руски. По неговите думи Украйна има право да приеме 26 вида санкции, в това число замразяване на активи, забрана на дейност, забрана на приватизация на държавна собственост, забрана на използване на лицензи, пълна или частична забрана на транзит на ресурси, спиране на финансови транзакции и т.н.

В същото време стана ясно, че Украйна обмисля вариант да получи природен газ от Крим през отоплителния сезон 2014- 2015, необходим за газоснабдяването на Геническия район, Херсонска област, пише ИТАР- ТАСС. Това е заявил председателят на Херсонската областна държавна администрация Юрий Одарченко, предаде Укринформ. По неговите думи, по-рано се е провело съвещание под ръководството на назначения от Върховната Рада министър на енергетиката и и въгледобивната промишленост Юрий Продан, на което са били „дадени ясни изявления, че Геническия район ще бъде обезпечен по отношение на газовите доставки“.

 „В сегашната безизходна ситуация, има някои споразумения, които показват, че газ ще бъде доставен. Министърът заяви следното- газът ще бъде доставен към газопреносната мрежа, включително и от Кримския полуостров,“ коментира Одарченко.

Председателят на администрацията подчерта, че Крим и Херсонската област са взаимозависими по отношение на електроснабдяването, като припомни, че доставките на електроенергия за кримската енергийна система се осъществяват от южна Украйна.

„Те ( потребителите в Крим) получават електроенергия от Херсонската област, и в случай на неподаване на газ (за Украйна), ние може да действаме със съответните методи, като например да намалим подаването на електроенергия“, заяви той.

Неговото мнение е, че в бъдеще въпросите за разпределение на електроенергията и газа „могат да бъдат свързани“.

Крим няма намерение да доставя газ в Херсонска област в Украйна безплатно, заяви пред журналисти временно изпълняващият длъжността ръководител на републиката Сергей Аксенов.

„Ние нашия газ на никой няма да го даваме. Няма никакво съмнение в това. И нямаме претенции към чуждия,“ заяви той в отговор на въпрос на кореспондент на ИТАР- ТАСС. - 'Ако Крим има възможност да продава газ и това бъде в съответствие със съгласуването с „Газпром“ и правителството на Русия, може би, ние ще доставяме газ в Херсонска област. Само при условия на продажба, никакви дарения няма да има“.

Той допълни още, че никакви преговори за доставка на газ от Крим за територията на Украйна не се водят.