Гражданските трезори в КТБ ще работят

Допускането ще става след представяне на съответните лични документи, съобщиха от финансовата институция

23.06.2014 | 16:10 Редактор: Мариета Иванова
Гражданските трезори в КТБ ще работят

Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това стана ясно от съобщение, публикувано на сайта финансовата институция. Оттам допълват, че „банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към нея могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити”.

Държавата е готова да действа бързо и решително за овладяване на системния риск, коментира пред в. Труд министърът на финансите Петър Чобанов предприетите от БНБ по отношение на КТБ действия.

Преди Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките да влязат в КТБ, ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс, като държавата ще се намеси, само ако те не успеят.

Министър Чобанов уточни, че на 21 юли хората ще имат избор между това да оставят депозитите си в КТБ, или да ги пренасочат към друга банка, включително Българската банка за развитие. До 10 дни ще стане ясно колко е необходимият допълнителен капитал за двете банки - Корпоративна търговска банка и дъщерната й Credit Agricole-България. Дотогава трябва да са готови одитът и оценката на активите и пасивите на двете банки.

Финансовият министър очаква средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките да са достатъчни. Към края на 2013 г. те са били милиард и 800 милиона лв.

По думите на премиера Пламен Орешарски предпоставките за случващото се крият в шумен корпоративен сблъсък. Пред в. 24 часа той подчертава, че валутният борд не е застрашен, защото валутният резерв обезпечава свръхпокритие на парична база. Няма условия и за
дестабилизация на други банки.  

Премиерът признава, че данъчните приходи не отговарят на очакваното, но са най-добрите за последните пет години. Той посочва, че когато е приел да бъде премиер, без да е партиен лидер, е поел по-голям риск от страха да бъде употребен. Според него, ако кабинетът беше приел исканията за увеличение на цените на тока с 20 до 40%, сега ситуацията щеше да е по-добра за енергетиката, но много по-лоша за домакинствата и бизнеса. По думите на Орешарски настоящото правителство е буфер между предходното и следващото. Той е категоричен, че нито един макроикономически и фискален показател на държавата не е влошен спрямо миналата година.

По повод предприетите действия от БНБ спрямо КТБ Financial Times писа: "Рухването на една от най-големите български банки, при това такава със силни политически връзки, засилва бъркотията в страна, която все повече се превръща в източник на тревога сред партньорите й в ЕС, заради лошото управление и съмнителни връзки с Москва“, отбелязва изданието.

Проблемите на КТБ не би трябвало да се отразят на целия сектор, защото три четвърти са контролирани от чуждестранни банки с висока репутация, се казва още в публикацията. Но доминиращата политическа несигурност означава, че централната банка не може да си позволи да поема повече рискове, посочва изданието, позовавайки се изказване на високопоставен български банкер, пожелал анонимност.