Симеон Дянков влезе в надзора на ВТБ

20.06.2014 | 20:14
Симеон Дянков влезе в надзора на ВТБ

Общото събрание на Внешторгбанк избра Симеон Дянков за независим член на Надзорния съвет, съобщи ВТБ на сайта си на 20 юни.

Заседанието на Общото събрание на ВТБ се проведе на 19 юни 2014 в Санкт Петербург.

Акционерите на втората по големина руска банка, ВТБ решиха да намалят дивидентите за 2013 от 16,5% на 15% от нетната печалба. В съобщението на банката на официалния й сайт се казва, че дивидентът остава на нивата от 2012, 15 млрд рубли.

Освен това акционерите на Общото събрание избраха нов Надзорен съвет от 11 членове. Шефът на инвестиционния фонд Texas Pacific Group Дейвид Бондерман бе заменен от първия зам.-ръководител на администрацията на РФ, Михаил Копейкин като независим директор.

Бордът избра още директора на ВТБ Андрей Костин, управляващия директор на Северен Поток Матиас Варниг, председателя на Надзорния съвет Сергей Дубинин, ректора на Санктпетербургския държавен университет Николай Кропачев, руският зам.-финансов министър Алексей Мойсеев, зам.-председателя на Банк Русия Владимир Чистюхин.

Зам.-председателят на френската строителна компания Vinci, Ив-Тибо дьо Силги /в качество на независим член на НС/, ректорът на Руската икономическа школа Симеон Дянков, изпълнителният директор на Държавния петролен фонд на Азърбайджан Шахмар Мовсумов /като независим член на НС/ и научния секретар на Съвета за изследване на производителните сили на Руската академия на науките Елена Попова /като независим член на НС/ бяха избрани за членове на Надзорния съвет.


ВТБ и Сбербанк стават активни глобално, заяви Сергей Дергачев, старши мениджър портфолио в Union Investment Privatfornds GmBH във Франкфурт, цитиран от Блумбърг. „Сбербанк обаче, поради придобиването си от Volksbanken, ще се превърне в по-ключов играч в Централна и Източна Европа, докато ТВБ има по-глобален футпринт и бих очаквал да разшири дейността си в Китай“, добави финансистът.

ВТБ Груп, руски кредитор-държавна /60,9%/ собственост, включва банка ВТБ и дъщерните й /над 50% дял/ кредитни и финансови институции.

ВТБ Груп, започна да развива инвестиционната си банка през 2008 с главен изпълнителен директор Андрей Костин, бивш дипломат и с ангажимента да вложи 500 млн долара в нея. Тя има офиси в Лондон, Хонконг и Дубай.

Андрей Соловьов, генерален директор капиталови пазари на ВТБ Кепитъл заяви от Москва на 17 юни за Bloomberg, че компанията смята да се развива в Китай. „Това е точният пазар и той не е подвластен на средата около Русия, а и Русия и Китай се сближават“, заяви Соловьов.

 

Симеон Дянков беше вицепремиер и министър на финансите в правителството на Бойко Борисов, управлявало от 27 юли 2009 of 2013 с мандат на ГЕРБ.

През май 2012 бе избран за председател на Надзорния съвет на ЕБВР. През юни 2012 е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка.

 

Още по темата

Още по темата

Новината за избирането на Симеон Дянков за член на Надзорния съвет на ВТБ дойде на фона на съобщенията, че руският кредитор-акционер в КТБ, поставена под надзора на БНБ, е проявил интерес към финансовата институция в затрудение.

На 20 юни четвъртата по големина банка в България, Корпоративна търговска банка, частично собственост на руската ВТБ Груп бе поставена под специален надзор на БНБ, с решение на Управителния съвет на централната банка, която отне правата на акционерите и назначи квестори, съобщава Блумбърг.