България може да изнася ток за Черна гора

Тази възможност обсъдиха в Подгорица министрите на икономиката на двете страни - Трайчо Трайков и Владимир Kaварич.

01.07.2011 | 17:10
България може да изнася ток за Черна гора

България и Черна гора подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция. По време на официалната визита на българската правителствена делегация в Черна гора беше подчертано, че в областта на икономиката и енергетиката отношенията трябва да се засилят. Големи черногорски предприятия искат да купуват ток директно от България, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща в Подгорица с черногорския министър на икономиката Владимир Kaварич.
Обсъдени бяха възможностите за пренос на ток от България по бъдещия подводен кабел в Адриатическо море. По план той ще свързва Черна гора с Италия от 2015 година. Така капацитетът на съоръжението ще може да се използва по-пълноценно, а преносът ще се осъществява на цени без посредници.
Двамата министри на икономиката обсъдиха активното строителство на водноелектрически централи в бившата югославска република. Министър Трайков е предложил да се използват опитът и услугите на българските специалисти в хидроенергетиката, както и на строителни фирми и на доставчици на оборудване за изграждането на тези централи.
Трайков и Каварич са обсъдили и перспективите пред двустранното сътрудничество в туризма, където обменът на опит и пътувания има много неизползвани възможности.
Черна гора е самостоятелна държава от 2006 г. и двустранните търговско-икономически връзки с България все още не са пълноценно развити, припомнят от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Общият стокообмен през 2010 г. е на стойност над 14.7 млн. евро, като салдото е положително с голям превес за България. В износната ни листа към бившата югорепублика преобладават медикаменти, хранителни и цигарени изделия, стоки от стъкло, машини и др. Вносът ни от Черна гора се състои предимно от руди и рудни концентрати, легирани стомани, твърди опаковки, вина, мебели и др.
Все още е слаб интересът на инвеститорите от двете страни за реализация на двустранни проекти, като за миналата година БНБ не регистрира такива активност. НСИ отчита обаче скок в интереса на Черна гора към българските курорти и забележителности – през 2010 г. 1419 черногорци са посетили България (216% ръст спрямо 2009 г.), докато българите, посетили Черна гора, са  едва 322 (спад от 15.7% също спрямо 2009 г.).