Море от шоколад, съчетано с кафе и неговите тайни - част от темите в ДНЕС

Вижте още - започва седмицата на модата, дойдоха ли щъркелите и цветята на Цвети

21.03.2016 | 14:07 Редактор: Ирина Георгиева
Море от шоколад, съчетано с кафе и неговите тайни - част от темите в ДНЕС

От Мартина Ганчева

Море от шоколад

Подобно на екипа на предаването ДНЕС, който ражда идеи и посред нощ, известният български шоколатиер Ради Стамболов е готов да си тръгне от сватба, за да отключи в късни доби цеха си и да изпробва нови неща. Воден от любовта към какаото, днес той с лекота майстори! Екип на ДНЕС посети сладката работилница на Ради Стамболов, за да види как се правят шоколадови кашпи.

"Шоколадът е плод. Без него няма любов. Хубаво е обаче децата да започнат да го консумират след 4-годишна възраст", разкри Ради.

Кафето и неговите тайни

Шоколадът не се дъвче, а се оставя да се разтопи в устата, където температурата е 36 градуса. Независимо дали е бял, черен или млечен, поне според мен, най-добре се съчетава с кафе. Мнозина не могат да започнат деня си без чаша от ароматната напитка. Според поредица от научни наблюдения, този сутрешен навик всъщност е полезен. Кои са причините да пием кафе всеки ден?

За Йордан Дъбов кафето е божествено създание и наистина го прави божествено на вкус. Той е барист втора степен. 

"Кафето ни прави щастливи. Кафето е костилков плод. Важна е концентрацията, а не нивото на кофеин", разказа Дъбов.

Историята на кафето е изпълнена с много легенди и тайнство. Някога ароматната напитка се приготвяла в джезве на слаб огън, днес това е работа на кафе машините. Подбрахме за вас някои от най-интересните и нестандартни модели.

И още едно доказателство за това колко бързо се развива светът. Картите с памет заменихме с "облаци", книгите с киндъл, а касетките с торенти. Сега сме на път да сторим същото и с любимото ни сутрешно кафе. Вече ще можем да пием топлата напитка от Колумбия през кожата, използвайки гривна.

Първото кафе в Европа се е продавало в аптеките през 1615 г. като лекарство. Днес на година по света от него се изпиват над 400 милиарда чаши кафе. Йохан Себастиан Бах написал опера за жена, която била пристрастена към кафето.

Цветята на Цвети

За дълбоката връзка с цветята нашепва дори и името й. На гости в ДНЕС беше Цвети Милева – дизайнер на цветя. Тя разказа с какво ги комбинира, какви инструменти използва и какво я вдъхновява. 

Репортери на ДНЕС се включиха от центъра на столицата и попитаха хората готови ли са за пролетта и как са я посрещнали.

Седмица на модата в София

Модата е универсален език. Или поне със сигурност ще бъде на Седмицата на модата в София. Родната Седмица на модата все повече доближава традициите на Париж, Ню Йорк и Милано. Това потвърдиха Любомир Стойков, Жени Живкова и Мария Бонева. 

"Това е безкраен празник на стила. България може да бъде достойна столица в модния календар", категорични бяха Стойков и Бонева. Жени Живкова разкри, че тази година на мода ще са ярките цветове, както и щампите върху различни материи.

Дойдоха ли щъркелите

Защо обичаме животните? Всеки от нас може да изброи безброй много причини, поради които тези същества са спечелили специално място в сърцата ни. Харесваме различни животни, понякога имаме съвсем неочаквани домашни любимци. Но всички те ни преподават няколко безценни урока по човещина - да изпитваме истинска любов, вярност, благодарност и да прощаваме.

С хубавото време любители на природата и семейства ще искат все повече да се докосват до нея. Но какво е важно да знаем както за собствената си безопасност, така и за вредите, които неволно бихме причинили на животни, растения и средата, която ни заобикаля обясни Елена Цингарска, представител на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и експерт, изучаващ едрите хищници и вълците в България.