Нагласени ли са конкурсите за красота?

Често това усещане за нагласеност идва от лошата организация, смята медийният и моден експерт проф. Любомир Стойков

23.12.2015 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева
Нагласени ли са конкурсите за красота?

От Мартина Ганчева

Цял свят бе шокиран от нелепата грешка, която водещият на "Мис Вселена" Стийв Харви допусна, обявявайки името на първата подгласничка, вместо на победителката. Несъмнено много унизителен и дори малко комичен момент, но за съжаление не е първият в историята на конкурсите за красота. Преди две години за най-красивата жена в Канада бе коронована Денис Гаридо, но още на следващия ден организаторите установиха, че това е грешното име. Миналата година за красавица на Флорида беше обявена Елизабет Фечел. Но всъщност пет дни по-късно беше установено, че гласовете били преброени грешно. Това са само някои от големите гафове за последните години. Но те провокираха екипа на Днес да попита събеседниците си дали конкурсите за красота са нагласени.

"Тези конкурси, които аз съм правил, не съм имал усещането, че са нагласени. Красотата няма агрегатно състояние. Журито трябва да има обединен критерий. Модата е нежен диктатор, но не трябва да й се подчиняваме." - смята актьорът Николай Сотиров. 

Според Сотиров несъмнено зад конкурси като "Мис Свят" и Мис "Вселена" има геополитика и много бизнес интереси.

"В световен мащаб венецуелките почти винаги печелят. Но това се е превърнало в бизнес, а красотата не е заслуга. Ако изглеждаш добре вътрешно, ще изглеждаш добре и външно." - подчерта моделът Владина Цекова. 

"Често това усещане за нагласеност идва от лошата организация." - допълни медийният и моден експерт проф. Любомир Стойков. 

"На подобни конкурси винаги има нещо нагласено. Българските конкурси създават това усещане." - изрази мнение зам.-главният редактор на Dnes.bg Александър Попов.

Според Попов има твърде много конкурси за красота и това много свали качеството и критериите. 

"Върху подобни конкурси е имало и ще има политически белези." - допълни зам.-главният редактор на az-jenata.bg Михаела Лазарова. 

"Стремим се да няма нагласени конкурси за красота. Но между модата и конкурсите за красота има огромна разлика." - включи се в темата по телефон организаторката на най-престижния конкурс за красота "Мис България" Ирина Папазова. 

Също по телефон етнографът Мирелла Дечева разказа как някога българската красота е имала културна естетика. Тя припомни за първите конкурси за красота у нас.

"Мис Вселена" 2015 е от Филипините. Но финалът на конкурса в "Планет Холивуд" в Лас Вегас беше помрачен от скандал. 

През 1990 г. президентът на журито на конкурса Мис Италия Маурицио Костанцо решава да отмени недостойната според него практиката да се изискват каноничните мерки 90-60-90 от участничките за сметка на две по-важни характеристики: класа и индивидуалност. Днес, в ерата на пластичната хирургия, не само на Ботуша се опитват да направят обратен завой към времената, когато красотата не се измерваше в сантиметри и килограми.

Френските депутати приеха закон, който има за цел да прекрати използването на прекалено слаби манекенки. Пред дефилета на моделките ще бъдат изисквани медицински свидетелства.

Началото на ХХ век все още е подвластно на пищните форми, пристегнати в корсет, с подчертани тънка талия, ханш и бедра. Люба Йоцова не е типичния слаб модел. Но преди точно 86 години тя става първата Мис България. "Външният й лик е всецяло и изключително непритворен израз и откровение на една вътрешна същност - отмерена, хармонична, изтънчена, естествена. А най-вече – красива." - отбелязва журито. Люба е от Враца, но живее в София. Потомка е на стар възрожденски род. Баща ѝ е търговец. И тогава, подобно на днешните конкурси, се появяват слухове, че титлата е купена от заможния баща. 

През далечната 1888 г. в Белгия се повежда първият в историята конкурс за красота. Датата е 19 септември. Във финалния етап участват 21 претендентки за титлата "кралица на красотата". Девойките са подбирани по фотографии, изпратени до журито. Коя е първата победителка в историята?

Конкурсите за красота отдавна не се изчерпват просто с прозвището "Мис Свят" или "Мис Вселена", а бягат далеч от стереотипите, в търсене на нестандартното и колоритното. 

Модната икона Айрис Апфел е муза на много дизайнери и звезди. В това нямаше да има странно, ако ексцентричната дама не бе на 95 години. Цял живот тя се е борила срещу сексизма и дискриминацията по възраст. Постигнала е много успехи - разработила е козметична линия, дефилирала е на подуми и е лице на колекция очила. Кралицата на стила издаде наскоро тайната на неизчерпаемата си енергия. 

Малко момиченце, което още няма три годинки, покорява конкурси за красотата. За очарователната Боби Бойден казват, че е направо родена звезда. Малката без притеснение позира и дефилира пред камерите. И печели неизменно симпатиите на всички.