Защо празниците са се превърнали в неразумно пазаруване и безкрайно консумиране?

Потребителите имат право на рекламация и това е безусловно, подчерта Д. Маргаритов

22.12.2015 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Защо празниците са се превърнали в неразумно пазаруване и безкрайно консумиране?

От Мартина Ганчева

Трябва ли всяка година да превръщаме дните около празниците в истерично свръх потребление, резултатът от което е придобиването на ненужни вещи, свръх консумация на храна и тонове боклук? За много хора Коледа и Нова Година е равнозначно на партита, вкусна храна и много алкохол. Фойерверки или пиратки? Пуйка или прасе? Защо за нас празниците са се превърнали в неразумно пазаруване и безкрайно консумиране? Компенсираме ли по този начин някакви празноти? Как да харчим разумно по празниците и да планираме бюджет? Имаме ли културата на празника с фойерверки? Тези и още въпроси коментира екипът на Днес със събеседниците си.

"Всеки има потребност да се свърже със себе си. Това са свети празници, вид посвещаване, връзка с другите, но и със себе си. Консумацията не може да замести преживяването. Цялата цивилизация прекалява. Компенсираме за онова, което не сме свършили през годината. Пресираме, проектираме очаквания. Емоциите не са под похлупака на ежедневния ритъм по празниците." - анализира психологът Пламен Димитров. 

"Кредит за празниците трябва да теглим разумно. Препоръчвам да си направим сметка до края на годината. Човек пазарува неразумно, подвластен на някакви емоции." - допълни журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев. 

"В Китай фойерверките прогонват лошите духове, в Русия лекуват стреса. Съветвам потребителите да пазаруват от лицензирани магазини. Няма контрабанда на пиротехнически изделия у нас. Но хората не четат инструкциите, а фойерверките са опасни. Това не са играчки." - апелира Дима Савова от фирма-вносител на фойерверки.

В предаването Днес участие взе и Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

"Потребителите имат право на рекламация и това е безусловно. Да внимават с нереалния процент на намаленията – там са най-честите нарушения. Някои промоции също не са реални. Като цяло с 10% намалява броя на нарушенията." - информира Маргаритов. 

По телефон се включи диетолога д-р Дарина Ангелова, която обясни какви са рисковете за здравето от преяждането и препиването по Коледа.

"Празничните ястия са с повече мазнина и натоварват всички системи и органи. Обострят се всички хронични проблеми. Нека хората да наблягат на салатите и плодовете и да хапват повече постни ястия. Чаша вино или две са допустими." - обясни д-р Ангелова.

Коледните празници са абсолютните шампиони по пазаруване и прахосване на храна. Франция обаче е намерила решение на проблема. В края на лятото властите в Париж приеха Закон срещу изхвърлянето на храни. 

Мобилно приложение помага да се преодолее разхищението на храна. То стартира през октомври 2014г. и е създадено от двама френски предприемачи. 

В България имаме навика да изхвърляме голямо количество храна след празниците. В Индия това става след сватби. Тенденцията ужасава много хора в страната, където цените на хранителните стоки бързо вървят нагоре, а десетки милиони деца страдат от недохранване. 

Бирата е една от най-известните и предпочитани напитки в световен мащаб. Въпреки своята популярност има много любопитни факти за нея, които все още не са ни известни. Не забравяйте да я консумирате умерено и с удоволствие. И все пак знаехте ли, че жените, които пият бира са по-умни и че първите професионални пивовари са били жени? 

Наричат го напитката на боговете и на всеки наш празник или специален повод то присъства на трапезата ни. Виното! С всичките си аромати, плътни цветове и експлозия от вкусове. Една напитка с вековна история, която продължаваме да дописваме и днес. Знаете ли обаче, че жените са по-добри дегустатори на вино от мъжете? 

За много хора декември е един от най-веселите месеци през годината. Нестихващи партита, вкусна храна и много алкохол. Но често на сутринта главоболието е най-лекото неразположение, с което посрещате деня. Какво е необходимо, за да си изкараме добре и можем ли да пием без да се напием ? А стигне ли се до махмурлук, как все пак да се справим с него? 

Стив Кътс, илюстратор-аниматор от Лондон, е убеден, че живеем в консуматорско общество. Според него работата не бива да се превръща в рутина, да бъде смазващ, къртовски труд за стотинки. Надпреварата за богатство не бива да определят живота ни. С тези идеи Кътс създава карикатури на реалността. "Лудостта на човечеството - тя е един безкраен източник на вдъхновение!", казва той. Неговите анимации много точно отразяват печалната реалност на съвременните общества и ни карат да се замислим. 

Дни преди Коледа актьорът Маколи Кълкин пусна свое продължение на култовия филм от 90-те "Сам вкъщи”. 35-годишният актьор засне уеб-сериал, в който неговият герой Кевин Макалистър е пораснал и се сблъсква с трудностите в живота. Филмите "Сам вкъщи” от 1990г. и продължението му от 1992г. направиха Кълкин звезда. Едва на 10 той стана най-търсеното и обичано дете-актьор на своето време. Славата и парите обаче не му понесоха и той изпадна в забвение. Преди няколко години се появиха снимки с Маколи с вид на изпаднал пияница и наркоман. Това предизвика шок сред някогашните му фенове. 

Идва Нова година. Някои от нас ще я посрещнат в домовете си, други ще предпочетат ресторант или бар, трети ще пътуват в страната или навън. През последните години все по-голяма част от българите избират да празнуват Нова година извън граница, сочат данните на туроператорите. Предимно избираме Европа, но се увеличава и броят на по-заможните хора, заминаващи на по-далечни и екзотични дестинации.