Кои са българските чудеса?

Казват, че трите съкровища на България са розата, киселото мляко и виното, но има още много неща, с които българите могат да се похвалят

06.11.2015 | 12:33 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са българските чудеса?

Казват, че трите съкровища на България са розата, киселото мляко и виното. Казанлъшкото розово масло е най-скъпото етерично масло в света – един килограм на международните пазари струва между 5 500 и 6 000 евро. Все повече големи компании го предпочитат за парфюмените си композиции. А американците го купуват като смазочно масло за космическите си апарати, тъй като розовия екстракт е устойчив на всякаква температура.

Светът е широко отворен и за другото българско чудо – киселото мляко. Миналата година германски учени направиха сензационно откритие. Българското кисело мляко може да лекува болестта на Паркинсон. И го нарекоха "медицинска сензация".

Как мускалчета с есенция от български рози и бурканчета с кисело мляко станаха хит в Китай? Защо UNESCO обяви чипровските килими за световно културно наследство, а британците ни наричат земя на щастието? Създали ли сме компютъра. И кои са другите български чудеса? Какво сме дали на света? За всичко това екипът на предаването Днес разговаря със събеседниците си.

"България е третото око на Планетата. Затова има толкова много ясновидци. За съжаление българите имат дефицит на самочувствие и трябва да се събуди." - сподели Нели Конуей.

В предаването Днес Конуей демонстрира конделини йога – комуникация с божественото и движения с китки за събуждане на самочувствието. Тя показа и купи за чакри, които звучат като вибрации на Вселената. По думите й всеки човек има поне двама ангели пазители, а аурата е около 1,5 м.

По време на семинар в град Сандански на 14 ноември Конуей ще разясни повече за работата с Архангелите и каква е ролята на Индиговите деца? Нели Конуей уточни, че ангелите са енергия от любов и предсказа, че предаването Днес ще стане голям хит, а иначе в страната ни няма да има драстични събития. Но зимата ще бъде студена.

"В цял свят България се оприличава с киселото мляко и розовото масло. Вече и страни като Южна Корея и Финландия произвеждат кисело мляко. Истината е, че вкусът към храната се промени. Старото българско мляко беше с по-висока киселинност." - обясни зам. председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

"В нашата държава все още има вяра и ние можем да я покажем. Българите вярват в чудеса и се надяват на чудеса." - смята Иван Шишиев, който е от общинско предприятие "Туризъм" и богослов по образование.

"Българското чудо е в нашия дух. Българите ще въведат света в третото хилядолетие. Само ние имаме такт 7/8 – той е космически." - сподели председателят на Сдружение "Велика Болгария" Патриция Кирилова.

Фолклорът е този, който ни отличава, категорична беше диригентът на хор "Космически гласове" Ваня Монева, а Анна Асенова, която е солист на "Космически гласове" го доказа в ефира на предаването Днес с пеенето си. 

В предаването Днес се включи по телефона и проф. Венета Грудева от Биологически факултет на СУ, която обясни за бактерията, изолирана в планински потоци на Витоша. Според някои тя може да промени световната медицина. Нарича се лептотрикс и е по-ценна от златото. 

Една от внучките на проф.Стамен Григоров - Юлия Григорова разказа за неговото откритие и за Музея на киселото мляко в село Студен извор, община Трън.

Още през 2012г. българско кисело мляко стана хит в Китай. Благодарение на модерните технологии и интернет много хора по света вече знаят за Лактобацилис Булгарикус и Стрептококус термофилус. 

Не са малко нещо изобретенията, излезли изпод ръцете на български учени и допринесли за развитието на технологиите, медицината, а и културата в световен мащаб. Знаем ли обаче кои точно са българските открития, с които да се похвалим? 

От хиляди години хората в нужда, а и не само, се молят за здраве и щастие пред образите на светците. На пръв поглед това са просто изображения на хора. Има обаче такива, които излизат извън рамките на нормалното, такива които наистина са способни да сътворят чудеса. 

"Къде сме? Някъде в Средиземноморието или на някаква италианска опера? Рози, рози навсякъде. Където и да сме, то това е земя на щастието." Така започва един любопитен рекламен клип на България като туристическа дестинация, направен през далечната 1965 година. В 7-минутното видео са описани София, плажовете, но най-вече розовите ни долини. Въпреки че клипът рекламира България като туристическа дестинация, главният фокус е не върху забележителности и курорти, а върху самите българи, които са показани като трудолюбиви и обичащи живота.

Освен с историята и прекрасната природа, страната ни може да похвали и с древните традиции, които все още се предават през поколенията и съхраняват българската самобитност. Чипровските килими са един от тези носители на българската култура, които продължават да предизвикат възхищение не само у нас, а и по света. 

Чуйте всичко това в следващото видео: