Тракийските ни съкровища завладяват и Япония

Международната изложба Златната легенда, в която има българско участие, ще бъде от 16 октомври до 29 май 2016 г. в три японски музея

20.10.2015 | 15:40 Редактор: Ирина Георгиева
Тракийските ни съкровища завладяват и Япония

Едни от най-ценните експонати и артефакти от българската изложба в Лувъра "Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" вече са в Япония и ще гостуват там до пролетта на 2016 г., съобщиха от Министерство на културата.

При изключителен интерес и в присъствието на над 500 гости, в Националния музей за западно изкуство в столицата Токио в края на миналата седмица се състоя официалното откриване на изложбата "Златната легенда" ("The Golden legend"), в която има и много силно българско участие. 

В изложбата в страната на изгряващото слънце са представени общо 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония.

От българска страна в експозицията са включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също така и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат и за най-старото обработено злато в Европа.

В представителната изложба "Златната легенда" в Япония са включени и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и др. Куратор на изложбата е г-н Такаши Идзука, а организатори на проявата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник "Токио шимбун" и японската телевизия ТBS. 

Изложбата "Златната легенда" е придружена и от представителен каталог. Всички разходи по подготовката и реализацията на изложбата са за сметка на приемащата страна. 

Във впечатляващата изложба в Националния музей на западното изкуство в Токио участват и произведения на изкуството от колекциите на известните европейски музеи, свързани тематично със златото. Идеята на организаторите е на японската публика да бъде представено отношението към златото през различните епохи и значението му за митологията и историята на човечеството.

Експозицията е представена по начин, който отделя специално място на движимите културни ценности от България, тъй като фокусът на изложбата е именно върху златните експонати от Средиземноморските цивилизации, сред които са и находките от трите български музея, участващи в престижната международна проява. 

Голямата международна изложба "Златната легенда" ("The Golden Legend"), в която има и изключително силно българско участие, ще бъде представена от 16 октомври т.г. до 29 май 2016 г. в следните три японски музея:

- Националния музей за западно изкуство, Токио; 
- Музея на изкуството – префектура Мияги, гр. Сендай; 
- Музея на изкуството – префектура Аичи, гр. Нагоя.