Между страха и науката: за и против ГМО

За 25 години на пазара няма доказано вредно влияние на ГМО, съобщи проф. д-р Джилянов от Агробиоинститута

04.11.2015 | 13:31 Редактор: Ирина Георгиева
Между страха и науката: за и против ГМО

През март 2015г. ГМО домат уби човек в Испания. Същевременно британски генетици създадоха нов сорт трансгенни домати, които съдържат голямо количество ресвератрол – мощен антиоксидант в червеното вино, който може да забавя стареенето и болестта на Алцхаймер.

Науката и обществото продължават да са раздвоени.

Аргументите против ГМО започват от схващането, че играта с гени е игра на Франкенщайн. Може би заради това почти 100% от българите не искат да консумират генетично модифицирани храни. Трябва ли България да продължи да се страхуват и да отстоява позицията си против, включително и пред ЕС? Могат ли земеделците в отделните държави на Стария континент сами да решават дали да отглеждат ГМО-култури? Тровят ли ни генетично модифицираните храни? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

"Необходимо е етикетиране, за да бъдат информирани хората. Съдържанието на ГМО, което сме откривали е под 0,9%" - обясни доц. Цвета Георгиева, която е ръководител на Изпитвателен център "Здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи.

Масово етикетите, съставени от български производители, са на база интернет, обясни молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Центъра за биология на храните и експерт към Европейската агенция за безопасност на храните.

"Дискусията за ГМО маскира реалния проблем с храните. ГМО се превърна едва ли не в религия." - добави д-р Иванов.

Соевите продукти са потенциалните ГМО храни, смята д-р Иванов. По думите му в това число влизат вафли и колбаси.

"Хората масово не желаят да консумират ГМО. Мога само да им кажа да четат етикетите. Друга превенция няма." - сподели Яна Данаилова от Българско вегетарианско общество. 

"За 25 години на пазара няма доказано вредно влияние на ГМО." - съобщи проф. д-р Джилянов от Агробиоинститута.

Доктор Светла Николова от сдружение "Агролинк" и представител на коалиция "За да остане природа" смята, че е погрешно продукти с ГМО първо да започнат да се предлагат на пазара, а после да се правят изследвания.По думите й ГМО продуктите могат да причинят алергии, ракови заболявания и малформации на плода.

"Що се отнася до решението на ЕП и евентуалното търговско споразумение между САЩ и Европа, всеки контрол на свободната търговия е рисков." - сподели Николова. 

Няма поводи за страх у нас, увери академик Атанас Атанасов, ръководител на Геномен център София.

В предаването Днес се включи и Елена Георгиева от ЛондонСпоред нея има разминаване в нагласите на правителството и на гражданите за ГМО. Започва и модата на така наречените "дизайнерски бебета". 

Пряко от Чикаго в предаването Днес се включи Елена Цанева, журналист, която от 23 години живее в Америка. По думите й САЩ все повече започват да застават срещу ГМО.

"Една пета от млечните крави са напомпани с хормони." - добави Цанева. 

В предаването Днес се включи и Димитър Домозетски от Благоевградкойто сам сее и жъне лимец, известен като "житото на фараоните".

"Това е храна без ГМО, която не съдържа глутен." - обясни Домозетски.

Всеки от нас е чувал за вредата от ГМО. Последните проучвания доказаха, че консумацията на ГМО не само води до по-бърз растеж на ракови клетки, но и способства за появата им.

Да избегнеш консумацията на генетично модифицирани храни в България е много трудно, защото компаниите не са длъжни да обозначават това на етикетите. Официалната позиция е, че страната ни предприема само опити за генетично модифицирана  царевица, рекламирани от американските компании у нас още през 2000 г. Но според изследванията десетки храни и добавки, влагани в хранителни продукти у нас съдържат ГМО. Те са изредени в документ, разпространен до здравни инспекции в страната. 

Когато влезем в супермаркета, често се запасяваме с продукти от първа необходимост като хляб, мляко, яйца. Взимаме си различни захарни изделия и сокове, за да се поглезим или пък някоя консерва за спешни случаи. Проблемът е, че всеки от тези най-популярни продукти може да съдържа генетично модифицирани организми. Кои са осемте най-опасни продукта в супермаркета? 

ЕП блокира правото на правителствата сами да решават за вноса на ГМО. Според депутатите в Страстбург подобен ход би позволил на редица американски компании да навлязат на европейския пазар. Отхвърлянето на едностранната забрана сложи край на полемиката между отделните страни в Общността по темата. Поне засега. 

Вярно ли е вече, че без да знаем вече ядем клонирано месо? Допускането до пазара и търговията с месо и мляко от потомците на клонирани животни ще се подлагат обаче на строги регулация и контрол. В САЩ клонираните продукти вече са разрешени. Без съответно регулиране те биха могли да се предлагат и на европейските пазари. Какво точно означава "клонирано месо"? И дали всъщност вече не консумираме такова? 

Пестицидите, замърсената атмосфера и куп други фактори оказват пагубно влияние върху пчелната популация. За година на територията на Европа изчезват между 45 и 65% от пчелните семейства. Явлението е известно като Синдром на празния кошер. В САЩ за година загубите достигат 1/3 от общото производство. За една идея, свързана със запазването на пчелната популация у нас, набираща все по-голяма популярност - в предаването Днес.

Генетично модифицирани прасенца стават домашни любимци в Китай. Не ви се вярва? 

Чуйте всичко това в следващото видео: