Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Няма нови лични карти - няма и електронно гласуване

Пак промени в Изборния кодекс

17.07.2018 | 19:20 Редактор: Зара Паталева
Няма нови лични карти - няма и електронно гласуване

Докато няма система за електронна идентификация, не може да има електронно гласуване. Само с банкова карта категорично не може да се гласува, каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обясни, че докато МВР не въведе системата с нови лични карти, в които се очаква да има чип с данни, то няма как и ЦИК да въведе дистанционен вот по електронен начин.

При всички случаи трябва да бъде променен Изборният кодекс, посочи Нейкова. С нея се съгласи и другият говорител на ЦИК - Цветозар Томов. Той обаче допуска, че чисто теоретично може да има дистанционно гласуване на българите в чужбина, като това не е задължително да е електронно. За тази цел обаче трябват следващи промени в кодекса.

Експертът по електронно управление Божидар Божанов е на мнение, че системата за електронна идентификация е закъсняла много. Той припомни, че тя трябваше да заработи от началото на тази година, но срокът беше удължен няколко пъти. Той обясни, че системата за електронно гласуване може да бъде изградена и само да чака въвеждането на електронната идентификация.