Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Посланикът на Израел у нас: Създаването на обща държава с Палестина е възможно

Искаме да запазим мира в региона, заяви Ирит Лилиан

08.05.2019 | 20:12 Редактор: Бойко Димитров
Посланикът на Израел у нас: Създаването на обща държава с Палестина е възможно

Създаването на обща държава между Израел и Палестина е напълно възможно. Това обяви в "Денят ON AIR" нейно превъзходителство Ирит Лилиан, която е посланик на Израел у нас.

По думите ѝ едно евентуално обединение на двете нации ще гарантира мира в региона. Лилиан също така допълни, че преговорите за подобно нещо все още се бавят, тъй като болшинството от палестинците все още не са решили какво точно искат.  

"С нетърпение очакваме да се публикува програмата за примирие между Израел и Палестина. Всички можем да се надяваме, че може да бъдат създадени добри взаимоотношения между двете общности. Искаме да има мир в региона. Израел многократно е декларирал, че иска другата страна да се обърне към нас и да водим преговори. Трябва реалистична програма за обединение. Една част от новата държава ще е в Газа, където искат да се изкорени Израел и нейните граждани, а от другата страна е Западният бряг. Как да преговаряме с палестинците, когато те самите не са решили по кой път искат да поемат? Дори и да има финансиране за такъв диалог, трябва да сме сигурни, че всяка стотинка ще бъде дадена за съществуването на тази държава", каза тя. 

Нейно превъзходителство допълни, че в основата на напрежението между Израел и Палестина е радикалната групировка Хамаз. Тя сподели, че именно поради тази причина основната цел на страната ѝ е да бъде прекъсната линията на тероризма в региона.

"Корените на това напрежение през последните 15 години са, че Хамаз и техните оръжия заплашват всички граждани в южната част на Израел. Ние не желаем да живеем повече в това напрежение. Никой не знае какво ще се случи, но не мисля, че Хамаз ще си предаде всички оръжия, включително и личните. Искаме да се прекъсне линията на тероризма. Идеологията на Хамаз е унищожението на Израел. Това е свръхрадикална организация. Единственото решение е да се сродят две държави - израелска и палестинска", разкри Лилиан пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК