Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Румен Ралчев: Турция няма право да се меси в нашата политика

Приготвили сме специална икона за папата, разкри Великият приор на ордена на рицарите тамплиери у нас

29.03.2019 | 20:45 Редактор: Бойко Димитров
Проф. Румен Ралчев: Турция няма право да се меси в нашата политика

Турция няма право да се меси в българската вътрешна политика. Това заяви в "Денят ON AIR" Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери Румен Ралчев. Повод за изказването му станаха думите на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който разкритикува родното правителство за Закона за вероизповеданията.

Пред Bulgaria ON AIR Ралчев заяви, че това не е първият път, в който представител на южната ни съседка се меси в нашата политика. Великият приор също така призова за единна позиция на правителството в този скандал.
"Това не е първият случай, в който отговорен турски служител се изказва за вътрешните работи на България. Дипломатите правят големи еквилибристики, но това не дипломация, а провокация. В името на българщината трябва да застанем на единна позиция. Важно е дипломатите да си вършат работата - да се наричат нещата с истинската им имена, да се взимат адекватни решения и мерки. Трябва да има остра реакция. Ердоган премина в друга сфера, няма какво да се заблуждаваме. Целта на Турция е да си върне могъществото и земите, които са имали при Средновековието. Това е политически ход свързан с изборите в Турция. Трябва да запазим присъствие на духа, а не да мълчим", каза Ралчев.

Той допълни, че Орденът на рицарите тамплиери у нас е приготвил специална икона, която да подари на папа Франциск при посещението му у нас през месец май. 
"Отношенията между папата и тамплиерите са много интересни. Той няма намерение да води оживен диалог. През 2007-ма видяхме голямото извинение на папския двор към тамплиерите. Те издадоха огромна книга, в която се вижда неговото отношение към нас. Подготвили сме икона за папата. Тя е на княз Борис-покръстител. Християнството е опора за всички. Трябва поне веднъж човек да прочете Библията. Колкото и да сме забързани и да сме загледани в Златния телец всички ни чака едно и също. Спазвайки каноните, не само хората стават по-добри, но и Земята става по-приятна за живеене", разясни Ралчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК