Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Специалист: Публичните средства да се разпределят само сред болници, които нямат печалба

Според проф. Генчо Начев така ще се увеличи контролът

28.01.2019 | 20:24 Редактор: Ралица Братанова
Специалист: Публичните средства да се разпределят само сред болници, които нямат печалба

Няма частна болница, която да решава медицински проблем, обяви управителят на Здравната каса, д-р Дечо Дечев.

Според директора на болница "Света Екатерина“ проф. Генчо Начев не може всички частни болници да се поставят под общ знаменател. По думите му болниците не са равнопоставени и голяма част от частните болници не отговарят на определени изисквания, не спазват правила и не решават медицински проблеми наистина.

"Не са много частните болници, които поддържат 24-часова спешност седем дни в седмицата. Второто, което е, че в частните болници се извършва подбор на пациентите. Когато се вижда, че един пациент е тежък и разходът за неговото лечение ще надхвърли, това, което ще получат от Касата, той директно се насочва към друга болница, което не отказва прием", обясни Генчо Начев в "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че публичните средства трябва да се разпределят само сред болници, които нямат печалба. Според него така ще се намали броят на болниците и  контролът над тях ще стане по-адекватен.

"Трябва да се вземе решение на политическо ниво, с което да се каже "да - дотук беше". Националната здравна карта трябва да стане задължителна и въз основа на нея - тази болница, която дава най-добри условия, да спечели и да вземе договора с Касата", коментира директорът на "Света Екатерина“ пред Bulgaria ON AIR
 
Начев беше категоричен, че трябва да има контрол, който да се осъществява от експерти. Той сподели, че вече се прави анализ на дейността на няколко болници и има уверение, че до края на месеца ще започне да се анализира и дейността на инвазивните кардиологии.

След като държавата подписа споразумение с университетска болница във Виена, стана ясно, че наши лекари ще бъдат изпращани там и ще бъдат обучавани да извършват белодробни трансплантации. 

Освен това по 5 пациенти, нуждаещи се от операция, ще бъдат транспортирани всяка година там, докато нашите специалисти вече могат да ги извършват. Проф. Начев обясни, че това, което ние трябва да осигуряваме, са донори.

"Мисля, че има позитивен ход на виждането за донорството. Мисля, че много хора разбраха, че това е може би върхът на дарителството и се увериха, че не могат да стават спекулации с него и не може да бъде оставен човек да умре, за да му бъдат взети органите. Мисля, че топката е в нас - специалистите по отношение на организацията на тази дейност", сподели проф. Начев.

Гледайте видеото.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.