Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тръмп и Борисов се срещат догодина, а безвизово пътуване до САЩ кога?

Темата коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

07.11.2018 | 20:24 Редактор: Велислав Филипов
Тръмп и Борисов се срещат догодина, а безвизово пътуване до САЩ кога?

Уговарят среща на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп догодина. Това стана ясно след разговора на външния ни министър Екатерина Захариева с американския държавен секретар Майк Помпео. Захариева уточни, че от няколко месеца се работи върху посещението на Борисов в Белия дом. Това евентуално би се случило в началото на следващата година.

Според заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев България винаги е работила за осъществяването и подобряването на контактите на най-високо политическо ниво.

"С нетърпение очакваме тази среща. Имаме доста близки отношения със САЩ в момента. Тръмп и Борисов имат да обсъждат доста неща. Имаме доста тесни връзки и взаимоотношения - търговия, отбрана, енергетика и други. Наистина това, което България направи през своето европредседателство, много се цени отвъд Океана", категоричен е Георгиев в "Денят ON AIR".

По думите му безвизовото пътуване на българи в САЩ е една от основните приоритетни теми, които трябва да бъдат решени между двете държави. Все пак зам.-министърът отбеляза, че страната ни изпълнява почти всички изисквания за падане на визите, с изключение на една - отказите по заявления за визи са около 13%, а според изискванията на САЩ трябва да стигнат 3%.

"Няма как да се определи точна дата, след която може да има безвизово пътуване към САЩ, това е предмет на законодателство. През декември отпаднаха визите за Канада, очакваме следващите да са САЩ", сигурен е политикът.

Той заяви, че българите в чужбина все повече започват да се връщат в България и започват да развиват бизнес, защото икономическата обстановка се подобрява с всяка изминала година и това може да се види с просто око.