Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Границата между Ирландия и Северна Ирландия - основният проблем пред Brexit

Коментар на бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков

22.10.2018 | 21:00 Редактор: Тодор Петров
Границата между Ирландия и Северна Ирландия - основният проблем пред Brexit

Тереза Мей не разполага с почти никакво време, за да реши големия проблем с Brexit. Преговорите около раздялата на Великобритания с Европейския съюз буксуват. Стотици хиляди англичани пък се събраха на пореден протест в Лондон.

Границата между Ирландия и Северна Ирландия е основният проблем, който е останал за решаване, смята бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Докато няма договореност по всички въпроси, значи няма договор. Не може да се сключи договор с нерешен въпрос за Ирландия", посочи той пред Bulgaria ON AIR и предупреди, че може да се възобнови насилието в Северна Ирландия. 

За да няма граница Обединеното кралство трябва да има споразумение с ЕС за участие в общото икономическо пространство. За да имат достъп до огромния общ пазар на ЕС, тези страни приемат всички права на ЕС, не участват в промяната на тези правила и си плащат, обясни Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Той открои вътрешното противопоставяне в управляващата консервативна партия, в която има привърженици и на Brexit, и на оставане в ЕС. По думите му Борис Джонсън е направил заявка за лидерство на партията не сега, а след време.

"Докато на власт е това правителство втори референдум не би могло да има", подчерта Любомир Кючуков и добави, че е много реална възможността да не се постигне договореност.

"Половината от британските граждани ще се чувстват излъгани", завърши бившият зам.-министър на външните работи.

Вижте видеото с целия разговор.