Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политическото вмешателство в работата на МВР не водело до нищо добро

Според бившия началник на НСО ген. Румен Миланов проблемът с недоверието на гражданите в институциите е голям

16.10.2018 | 20:35 Редактор: Василена Василева
Политическото вмешателство в работата на МВР не водело до нищо добро

Очаква се заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров да се прибере в България утре. Това ще стане с полет от Франкфурт. Съдебна охрана ще придружава Северин в самолета, след което - отново с конвой, той трябва да бъде отведен в следствения арест в Русе, където се води разследването срещу него.

"Останах с впечатлението, че журналистическата гилдия у нас зае различни позиции за случилото се. МВР от своя страна си свърши работата, тъй като за кратък период от време успя да установи самоличността на убиеца", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият началник на НСО ген. Румен Миланов.

По думите му проблемът обаче е недоверието на обществото в институциите, продукт на дългогодишната дейност на системата, която все повече намалявала своята ефективност.

В присъствието на адвокат на Севррин Красимиров ще бъдат повдигнати обвиненията за изнасилване и умишлено убийство, които до този момента са му предявени само задочно. След това ще започне да тече 72-часов срок, в който той ще бъде изправен пред Окръжния съд в Русе, за да му бъде определена мярка за неотклонение.

По непотвърдена информация прокуратурата ще настоява за постоянно задържане под стража. В Германия, 21-годишният мъж призна, че е убил, но не и че е изнасилил Виктория.

"Изключително резервиран съм към политическото вмешателство в работата на МВР. Опитът ми показва, че до голяма степен то е негативно, в противен случай щеше да се работи за изграждането и развитието на бъдеща система, в която полицията да бъде достойна за българското общество", отбеляза още ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е много важно да има контрол, но преди това трябва да бъдат реализирани останалите управленски функции като обучението, подготовката и уменията на кадрите за изпълнение на конкретни задачи.

Гледайте видеото с целия разговор!