Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Властта или медиите - кой е виновен за очернянето на България пред света?

Коментар по темата от политолога доц. Румяна Коларова и бизнесмена Васил Василев

12.10.2018 | 20:39 Редактор: Тодор Петров
Властта или медиите - кой е виновен за очернянето на България пред света?

С нищо не сме заслужили като държава така да бъдем охулени, докато всички работят на 1000%. Тези думи изрече премиерът Бойко Борисов преди два дни, отправяйки критика към тезите на български и чуждестранни медии около убийството на журналистката Виктория Маринова.

Политологът доц. Румяна Коларова посочи пред Bulgaria ON AIR, че има дефицит на сериозен анализ, дефицит на водещи медии и журналисти, които имат авторитет. 

"В момента в България сме свидетели на странна смес от факти и реакции според ситуацията. Това е показателно за качеството на журналистиката в България. Чуждите медии отразяват това, което българските медии сервират", обясни тя.

Бизнесменът и анализатор Васил Василев обаче е на мнение, че случилото се е петно върху управляващите. Според него вече дълги години има представа, че България и управниците ни са най-корумпирани в Европейския съюз и поради това чуждестранните медии са реагирали лесно на първите съобщения.

"Не бива да виним нито българските медии, нито чуждите, защото тяхната реакция е следствие. Злото идва от властта, която е създала за себе си в продължение на години тази представа - че лъже, че е манипулирана...", коментира той в "Денят ON AIR".

Румяна Коларова не се съгласи с Васил Василев и на свой ред контрира:

В този случай е очевадна ерозията на вид надеждна аналитичност в медиите. Със сигурност българските управляващи имат проблеми. Но корупцията не е процес, който може да се препише единствено на властта. Корупцията се приписва най-вече на бизнеса.

"Корупцията идва от държавата, винаги от властта. Властта се стреми да получи неправомерно пари от бизнеса. За тях е по-лесно да вземат един рушвет, отколкото да изкарат тези пари. Корупцията може да се изчисти за 4 години", настоя бизнесменът.

Вижте видеото с цялата дискусия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Боян Симеонов
преди 5 години
Защо продължавате да каните тази болна жена? Тя не е социолог. Тя е социопат. Сигнализирай за неуместен коментар