Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кога е време за кариерна промяна и как да изберем правилната професия?

Книгата "От любов към себе си" систематизира ключовите въпроси по темата

09.10.2018 | 20:35 Редактор: Василена Василева
Кога е време за кариерна промяна и как да изберем правилната професия?

Кога е време за кариерна промяна? И как да изберем правилната за нас професия? В своята книга "От любов към себе си" консултантът по професионално развитие Лили Георгиева систематизира ключовите въпроси по темата. Текстът е насочен основно към жени, които искат "да слязат от въртележката" на претовареното всекидневие и работата, която им оставя вкус на неудовлетворение, и да направят завой към работа, която ще обичат и ще носи стойност на другите.

"Колкото и тривиално да звучи нашият избор трябва да бъде продиктуван от познанието ни за самите нас, т.е. на първо място за нашите ценности, силните ни страни, универсални умения, за това в какви области бихме могли да ги приложим и какви са собствените ни критерии и разбирания за успеха", сподели в студиото на "Денят ON AIR" авторът.

Тя подчерта, че едва след като начертаем тези основни приоритети идва същинската позиция.

В книгата няма съвети за избор на позиции, за писане на автобиографии или за ориентиране на трудовия пазар, нито бляскави истории за успех. Тя представлява по-скоро описание на промяната като процес и е подплатена с необходимото теоретично и научно познание, освен с историите за промяна.

"Новите професии обаче безспорно ще бъдат повлияни от дигитализацията, роботизацията и автоматизацията, както и от изкуствения интелект. Това разбира се няма да се случи внезапно, но е показателен фактът, че само в рамките на 5 години се очаква 70 млн. работни места да изчезнат или да се трансформират и да се появят нови 135 млн. такива", отбеляза футурулогът от БАН д-р Мариана Тодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че на първо място ще изчезнат монотонните професии - счетоводители, мениджъри, продавачи, разносвачи на храни, готвачи на бърза храна, все позиции, за които, по думите ѝ, не се изисква творчество.