ВУЗФ и ERP Academy финансират 30% от таксите на студенти по бизнес софтуер

Първата в България ERP магистратура започва нов прием на студенти с амбиция за кариера в бранша на бизнес софтуера

27.08.2018 | 11:04 Редактор: Василена Василева
ВУЗФ и ERP Academy финансират 30% от таксите на студенти по бизнес софтуер

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и образователната организация ERP Academy ще финансират 30% от таксите на всички студенти в магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ за академичната 2018/2019 година. Това е поредната инициативата, свързана с популяризирането на сферата на бизнес софтуера като перспективна за професионална реализация област в България. Практиката показва, че все повече предприятия, банки, търговски вериги и други компании усилено внедряват бизнес софтуерни системи и компаниите, реализиращи проектите, непрекъснато търсят подготвени кадри, а заплащането на такива специалисти е много над средното за страната.

Магистърската програма по „Бизнес анализ и ERP решения“ на ERP Academy и ВУЗФ е единствената специализирана програма в Европа, която предлага обучение и разглежда най-популярните ERP платформи и решения от висок клас. Тя е на нивото на MBA програмите, а сред преподавателите са представители на някои от най-успешните компании в сектора в България като SAP, Oracle, erp.bg, Balkan Services, BG Business Solutions, SBS, Team Vision, Tame Chaos Consultanrs, NearSoft Europe, FTS Bulgaria, както и консултанти от водещи международни компании, които ще запознаят студентите с най-новото от все по-бързо набиращата скорост дигитална трансформация на бизнеса. 

„Заедно с Висшето училище по застраховане и финанси създадохме магистърската програма като отговор на все по-нарастващата липса на обучени кадри в сферата на бизнес софтуера. Решихме да обединим усилията на различни експерти и компании, за да популяризираме професиите в този сектор като перспективни за развитие – възможността за много добра професионална реализация е голяма, а заплатите са над средните за страната. Според нас това са и две достатъчно големи причини младите хора да изберат да се реализират в България, а не да напускат страна в опит да получат по-добри възможности в чужбина. Освен практическото обучение в магистратурата се стараем да учим студентите на отворено отношение към промяната, критично мислене и способност за учене през целия живот. Именно това е новата роля на образованието – вместо да възпитава добри работници в определена сфера, да създава критично мислещи и отворени към промяната индивиди, които ще са способни да се справят с различни типове задачи, в зависимост от променящата се среда“, казва доц. д-р Наталия Футекова – основател на ERP Academy.

“Създаването на мост между образованието и бизнеса, който да даде възможност на нашите студенти да започнат своят кариера още по време на обучението си във ВУЗФ, е наша запазена марка и цел, която продължаваме да постигаме. Магистратурата „Бизнес анализ и ERP решения“  е един такъв пример и си заслужава повече млади хора да имат възможност да се запишат. Именно затова ВУЗФ и ERP Academy ще финансираме 30% от обучението им“, заяви Детелина Смилкова – вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Все повече млади хора се интересуват от ERP магистратурата, защото тя им предлага теоретична и практическа подготовка, както и кариера в една от най-перспективните области на пазара на труда. Повечето кандидати за новата магистърска програма са привлечени основно от факта, че тя позволява на студенти без знания по програмиране да се развиват в софтуерния бранш и да направят успешна ИТ кариера. Освен младежи, които сега избират своето кариерно развитие, интерес към магистратурата проявяват и вече реализирани на пазара на труда специалисти, които търсят възможности да надградят своите знания. Не на последно място запитвания към програмата има и от представители на компании, в които предстои внедряването на ERP система.

Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ се осъществява съвместно с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), което има дългогодишна традиция в подготовката на висококвалифицирани кадри за българския и световен пазар. Над 90% от дипломантите на ВУЗФ се реализират успешно в специалността си, като 30% от тях заемат ръководни позиции, показват статистиката сред завършилите студенти на университета. Висшето училище предлага различни бизнес ориентирани бакалавърски и магистърски програми, в които практическият метод на обучение е водещ. ВУЗФ получи за втори път международно признание за образование от Британския акредитационен съвет (The British Accreditation Council - BAC), което е еталон за качество.

Магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“ залага силно идеята на западния модел на преподаване, като от студентите се изискват решаването на реални бизнес казуси и участие в ролеви игри. Програмата включва обучение по някои от най-перспективните сфери на бизнес софтуера като системите от клас ERP, CRM, BPM (Business Process Management), бизнес анализите и управлението на големи масиви от данни, обединените комуникации (unified communications), мобилните приложения, Internet of Things (Интернет на нещата), бизнес комуникациите и други. През последната година бе въведен и нов предмет „Управление на лични данни“, който разглежда новия регламент за управление на данните GDPR, който влезе в сила за целия Европейски съюз на 25 май тази година. По време на обучението си студентите получават възможност за изява на своите умения, а тези от тях, които се представят най-добре получават предложение за реализация в компаниите, партньори на магистратурата.