Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Споразуменията за Идлиб: Войната трябва да спре, подчерта експерт!

Според ООН руско-турското споразумение в Сочи ще спаси 3 млн. души – коментира Димитър Гърдев

21.09.2018 | 20:40 Редактор: Иван Берберов
Споразуменията за Идлиб: Войната трябва да спре, подчерта експерт!

Предотвратиха ли хуманитарна катастрофа споразуменията за Идлиб, постигнати в Сочи? Според ООН руско-турското споразумение ще спаси 3 милиона души. 

"Всяка една военна операция естествено е свързана с жертви, бунтовници, бягства. Всяко едно мирно решение е по-добро, от която и да е офанзива. Войната трябва да спре. Споразумението е изключително сложно. Преди срещата в Сочи, беше тази в Техеран. Турският президент поиска в Сочи отсрочка на операцията. Тежката военна техника трябва да се изтегли от Идлиб. Това предстои да видим кои групировки ще го изпълнят", отбеляза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев. 

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че в Идлиб все още има 10 000 непримирими бунтовници, които няма да се изтеглят.

"Това, което иска Ердоган, е да спаси Идлиб от военните действия, като премине под негов контрол. Идлиб е последният стадии от войната в Сирия. В момента се водят преговори в Женева за промяна на конституцията в Сирия", поясни гостът пред Bulgaria ON AIR.  

Според Гърдев без прекратяването на войната, емиграционният проблем няма да бъде решен. 

"Нужна е единна позиция в Европейския съюз. Обвиненията към Унгария отдалечиха ЕС от подобно нещо. Няма да видим решение в този Европейски парламент. Никой няма да поеме тази отговорност. Европейските избори ще преминат в емоционален вот", категоричен бе експертът.

Гледайте видеото!