Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борбата срещу престъпността трябва да е единна, призова проф. Николай Проданов

Винаги ме е притеснявало бавното правосъдие, отбеляза още зам.-министърът на правосъдието

09.08.2018 | 20:24 Редактор: Иван Берберов
Борбата срещу престъпността трябва да е единна, призова проф. Николай Проданов

Наказателният съд остави в ареста 5 души от групата на Димитър Желязков.
"Действията на Апелативния специализиран наказателен съд трябва да се оценят като разумни. Още повече, че се появи информация за връзки между властта и престъпниците. Трябва да се вземат извънредни мерки. Работата на правоохранителните органи би трябвало да се засили", коментира казуса зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. 
 
Според него проблемите на сектор "Сигурност" не са чак толкова лесни за посочване, като например ниските заплати за служителите.
 
"Ако кажем, че проблемът е само ниските възнаграждения – вероятно няма да бъдем прави. Борбата с престъпността трябва да бъде приоритет. Да има резултати, да има единодействие на всички държавни органи. Да се привлече обществената подкрепа и доверие. Едва тогава биха били постигнати реални резултати", подчерта още гостът в "Денят ON AIR". 
 
Не малко анализатори бистрят темата с промените в съдебната система. От Брюксел знаем, че преди да влезем в чакалнята за еврозоната, трябва да реформираме правораздавателния си механизъм.
 
"Винаги ме е притеснявал въпросът с бавното правосъдие. И чисто финансовата загуба за държавата не е най-големият проблем. Когато гражданите се сблъскат с проблем, който искат да решат по съдебен път, а той се влачи с години – това ги отказва", изтъкна проф. Проданов. 
 
Акцентът на разговора обхвана и случая с Десислава Иванчева. Тя напусна болницата, където си прави изследвания.
 
"Днес приключиха изследванията ѝ. Тя беше прибрана в ареста. Не беше изведена от болницата така, както беше въведена. Обществото остава с грешното впечатление, че в затворите се провежда специална политика на затворниците да им се причинява максимално ненужно насилие. Категорично не е така", поясни проф. Николай Проданов пред Bulgaria ON AIR. 
 
Гледайте видеото!