Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш здравен министър: Проблемите на НЗОК са много тежки и дълбоки

Документът "Визия за България" съдържа необмислени предложения за системата, коментира Мими Виткова

26.07.2018 | 21:00 Редактор: Велислав Филипов
Бивш здравен министър: Проблемите на НЗОК са много тежки и дълбоки

Документът "Визия за България" съдържа необмислени предложения за здравната система. С текстът опозицията можеше да представи наистина своите различни виждания за секторите в страната, но това не се случи. Оттам лъха на политическа несъстоятелност. Едни добри намерения не бяха облечени в подходяща форма.

Така бившият здравен министър Мими Виткова коментира в "Денят ON AIR" документът на БСП "Визия за България", който бе представен от лидера на социалистите и представлява виждането на "червените" за бъдещето на България и решението на проблемите в различните сектори.

"Начинът, по който са поднесени предложенията, показват едно непознаване на проблемите в здравеопазването. В документа на БСП системата се комерсиализира, медицината отстъпва на парите. Някои лекари може да получават едва 1000 лв., а други пък 20 000 и няма проблем с това. Никой вече не иска да става педиатър или патоанатом", уточни експертът по здравеопазване.

Според Виткова проблемът в НЗОК не е само в отделни личности.

"Проблемите на НЗОК са много тежки и дълбоки. 50% от разходите за здравеопазване идва от пациента. В Европа се взема от пациента близо 15%. Би трябвало всичко да върви по схемата от здравия за болния, от работещия за неработещия", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ няма как хора, които взимат хиляди левове заплата, да не си плащат осигуровките, а в същото време да се взимат пари за бюджета от минималната работна заплата.