Спирането на лекарствата за високо кръвно и сърдечни проблеми било превантивно

Директорът на Агенцията по лекарства проф. Асена Стоименова успокои, че няма място за паника

11.07.2018 | 18:55 Редактор: Ивайло Николов
Спирането на лекарствата за високо кръвно и сърдечни проблеми било превантивно

Спирането на над 60 лекарства за високо кръвно и сърдечни проблеми е превантивна мярка и няма място за паника. Това заяви от парламентарната трибуна директорът на Агенцията по лекарства проф. Асена Стоименова.

Тя беше задължена от парламента да даде обяснения за това как се стигна до спирането на медикаментите и дали в търговската мрежа все още има от тях.

В България медикаментите на китайския производител с подозрително вещество се разпространяват от 14 търговци. Техен ангажимент е да изтеглят съмнителните лекарства, които го съдържат. 

Повод за паника няма, а на пазара има алтернативни медикаменти. Пациентите могат да получат информация за тях от Белия списък на Агенцията по лекарства или от фармацевтите си.

Информацията за евентуалната опасност е подадена от Европейската агенция по лекарства. За нея веднага е уведомена Жени Начева – заместник-министър на здравеопазването и шеф на надзора на Здравната каса. 

Депутатите все пак задължиха проф. Стоименова да дойде с аргумента, че казусът засяга обществения интерес, а спрените лекарства се ползват от 160 хиляди българи.

За сравнение в Испания над 1 милион пациенти ползват лекарствата от Черния списък.