Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Институции, катаджии, камери: Защо войната по пътищата няма край?

Настимир Ананиев се обяви за пълен одит на знаковата уредба в държавата

24.07.2018 | 20:32 Редактор: Тодор Петров
Институции, катаджии, камери: Защо войната по пътищата няма край?

Експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев посочи, че 11 институциите у нас се занимават с пътния контрол, но между тях няма никаква координация. Той настоя да бъде направен пълен одит на знаковата уредба в държавата. По думите му има страшно много знаци, които не са си на мястото и правят шофьорите по-агресивни.

"В момента сме в сезона, в който се плаща най-голяма кръвнина на пътя. Миналата година бяхме втори по жертви на пътя. Проблемът е много комплексен. Не може да се направи закон, който да реши проблемите", заяви Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Друг от проблемите е обучението на водачите, смята той. Настимир Ананиев запита риторично дали получаването на книжка не трябва да се направи по-трудно. Според него част от проблема са и корупционните модели в сектор "Пътна безопасност".

"Преди 2 седмици бях в Италия с кола и ми направи впечатления, че почти няма полиция на пътя. За 6 дни видях само веднъж полицаи на пътя, които проверяваха кола. Но там има страшно много видеозаснемане. Трябва да се фокусираме в тази посока", каза още той в предаването "Денят ON AIR".

"Над 20 хил. европейци умират всяка година по пътищата", отбеляза Ананиев, заставайки категорично зад провежданите акции у нас и в Европа.