Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Средствата за отбрана щели да произведат сигурност за страната

35 години ще използваме машините, ще се поддържат от български предприятия, посочи зам.-министърът на отбраната

17.07.2018 | 20:19 Редактор: Тодор Петров
Средствата за отбрана щели да произведат сигурност за страната

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков увери, че модернизацията на армията ни вече е започнала като процедури. По думите му това е дълъг процес, който предполага изграждане на система и отбранителни способности, идващи от парите на българския данъкоплатец.

"Предвидените средства за отбраната ще произведат сигурност за страната. За пръв път от 30 години със средствата за отбрана ще се произведе брутен продукт в България. В бъдеще тези машини ще бъдат поддържани от български предприятия", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Анатолий Величков отбеляза, че са отделени 371 млн. лева, за които той не се съмнява, че ще стигнат до Българската армия. Зам.-министърът на отбраната подчерта, че държавата ще използва новите машини 35 години.

Според него спънките по модернизацията на армията може да дойдат от финансово естество. Друг възможен проблем е промяна на геополитическата обстановка, която да ни принуди да търсим друго въоръжение.

На 1 октомври държавата очаква да получи всички оферти за новите изтребители. Ще бъде съставена междуведомствена работна група от експерти, която да ги оцени преди да се стигне до подписване на договор. В предаването "Денят ON AIR" Величков подчерта, че няма оплаквания в сухопътните войски.

Той категорично отрече твърдението, че у нас кацат тайно самолети с мигранти на военни летища. 

"Това не се е случило, няма как и да се случи. Всички положителни новини, които идват от министерството на отбраната, създават страхове у някои", настоя зам.-министърът.

Вижте видеото с целия разговор.