Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България в капан на лошото време. Какви мерки взима държавата?

При подобни ситуации е добре да се следват указанията на местните власти, подчерта Ивелина Василева пред Bulgaria ON AIR

28.06.2018 | 20:41 Редактор: Василена Василева
България в капан на лошото време. Какви мерки взима държавата?

Лошото време у нас принуди кметът на Смолян Николай Мелемов да обяви бедствено положение. Река Черна преля на няколко места. Сградата на пожарната в града бе наводнена, десетки обществени сгради, складове и частни имоти също са засегнати. 

"През последните години сме свидетели на обилни валежи, които предизвикват критични ситуации с повишаване нивото на реките, разливи по поречията. Взимат се всички необходими мерки на национално ниво за координиране на усилията на всички институции, които имат отношение към превенцията и защитата на хората в подобна бедствена ситуация", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя посочи, че в подобни ситуации е добре да се следват указанията на местните власти, хората да внимават и да се съобразяват с неблагоприятните метеорологични условия.

От Министерството на отбраната днес обявиха, че 41 военнослужещи от Сухопътните войски ще окажат помощ на жителите на Смолян. Със специализирана техника те ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града.

Малко по-късно през деня кметът на Чепеларе Славка Чакърова също обяви бедствено положение. Тя обясни, че обстановката в града е изключително усложнена. Река Чая в града е повишила значително нивото си и заради това спасителни екипи насипват земна маса и чакъл, за да се предотврати излизането ѝ от коритото.

Главният път за Асеновград, който минава през Чепеларе е наводнен. Има опасност от падащи камъни по пътищата в общината. В село Зорница вече има активизирани три свлачища, които се разчистват.

"Важно е да отбележим, че през последните години се взеха много мерки, включително и на законодателно ниво. Те са насочени към превенция и адаптиране към подобни сложни ситуации. Съвсем наскоро беше приет и закон в НС, с който единодушно, с подкрепата на всички политически сили, гласувахме държавата да поеме ангажимент за язовирите в България, за които общините нямат възможност да се грижат", подчерта Ивелина Василева пред Ганиела Ангелова.

Вижте видеото с целия разговор!