Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социална карта, регистър и общ кодекс щели да решат проблемите на хората с увреждания

Темата коментират Султанка Петрова и Петър Нанчев

19.06.2018 | 20:53 Редактор: Велислав Филипов
Социална карта, регистър и общ кодекс щели да решат проблемите на хората с увреждания

Пътят за решаването на проблемите на хората с увреждания и майките, които отглеждат деца с увреждания, минава през контрола. Трябва да се изготви социална карта и регистър, чрез които да се следят нуждите на такива хора. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в "Денят ON AIR".

Днес стана ясно, че няма да има отделен закон за личната помощ. Това реши след двучасови дебати Националният съвет на хората с увреждания. Така исканията на майките на деца с увреждания не се удовлетвориха.

Според министъра има много законодателства, които уреждат различните проблеми на хората с увреждания, но всички са разпръснати и така не става ясно нито какви са правата, нито какви са задълженията им. 

"Нужен е и един общ кодекс, в който да бъде сложен всеки един закон, отнасящ се за тази група хора в обществото. Средствата, които се отделят, са огромни, но те все пак не достигат. В същото време трябва да е ясно, че не само Министерството на труда и социалната политика е отговорно по този казус. За да се реши проблемът трябва да се работи комплексно - с всички български институции", обясни Султанка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че отглеждането на едно такова дете с увреждания е доста специфично и затова трябва да се стимулира предприемачеството да създава все повече и повече работни места за такива хора.

По думите на Петър Нанчев - директор на дирекция "Стратегическо планиране и демографска политика", една от иновативните политики, които се въвеждат в последно време, е да се стимулира бизнесът, който създава повече социални проекти.

"Класическият работодател изпитва страхове да наема хора с увреждания, но пазарът на труда се изменя и вече не е такова положението. В България има около 4 800 фирми, осигуряващи работа на хора от уязвими групи", допълни още Нанчев.