Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бежанците били основен риск за сигурността на целия ЕС

Дълбоко погрешна политика и нужда от радикална промяна, видя бившият военен министър Ангел Найденов

19.06.2018 | 20:33 Редактор: Тодор Петров
Бежанците били основен риск за сигурността на целия ЕС

Бежанците са основен риск за сигурността на целия Европейски съюз и на държавите, които са притегателен център за тях. Този извод направи бившият военен министър Ангел Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Данни на европейската агенция за охрана на границите "Фронтекс" показват, че за последните пет месеца на 2017 година през Гърция са преминали най-много мигранти – 19 800. За същия период на годината в Италия са пристигнали 13 450 мигранти, а в Испания – 8500.

Найденов не очаква бързо решение на проблема с бежанците, но открои 3 извода, които трябва да бъдат направени:

- досегашната политика е била дълбоко погрешна
- условията, при които се предоставят бежанци на държавите са се оказали неадекватни
- необходима е радикалана промяна

Гостът в предаването "Денят ON AIR" посочи предложенията за промени, които България лансира и добави, че сме част от заинтересованите страни от въвеждането на нови правила спрямо бежанците.

"Регламентът предвижда регистрация да се извършва до определено ниво. Когато се стигне съответния коефициент на насищане, бежанците се насочват за регистрация в трета страна, като нямат право на избор", обясни Найденов.

Той отбеляза, че потенциалът на бежанската вълна се оценява на около 6,8 млн. души, от които 4 млн. са на територията на Турция, а 2,8 млн. са на територията на Северна Африка. 

"Опасността остава", подчерта бившият военен министър и предположи, че в скоро бъдеще няма да има обща европейска армия.

Вижте видеото с целия разговор.