Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България ще търси взаимноизгодни отношения с Русия, каза Георг Георгиев

След европредседателството ни темата за Западните Балкани ще продължи да е важна за ЕС, обясни още той

29.05.2018 | 20:23 Редактор: Иван Берберов
България ще търси взаимноизгодни отношения с Русия, каза Георг Георгиев

След визитата на президента Румен Радев в Москва, от Руската федерация изявиха желанието да посрещнат и премиера ни Бойко Борисов.

"България ще търси взаимноизгодните отношения в културата, икономиката и енергетиката с Русия. Няма как да не се говори за енергетика, щом говорим за Русия. България вече може да преговаря и поставя въпроси в защита на собствените национални интереси", отбеляза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. 

В студиото на "Денят ON AIR" той поясни, че тази среща не е първа, тъй като Борисов многократно е провеждал телефонни разговори на високо ниво с Русия. 

"България разполага с 80% от енергийната инфраструктура на Балканите. Това е много ключова тема. Ние работим интензивно върху енергийната диверсификация. Всичко, което следва да направим – го правим", изтъкна гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Темата на разговора обхвана и АЕЦ "Белене". Според Георгиев държавата вече е дала немалката сума от 3 милиарда лева, а за да довърши проекта, ще бъде нужен чуждестранен инвеститор. 

"Вече има чакащо оборудване, което трябва да се използва. Когато това оборудване е поръчвано е имало елементи, които не са си давали сметка към какво пристъпят. Българската страна не може да си позволи да построи АЕЦ "Белене" сама", категоричен бе зам.-министърът. 

"Срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" на 16 и 17 май в София бе много подходящо обобщение на всичко, което ние направихме за тези 6 месеца. Темата "Западни Балкани" е приоритетна за ЕС и ще продължи да бъде важна. Западните Балкани получиха перспектива за присъединяване към Съюза", посочи държавникът. 

Той подчерта, че за България е било изключително важно да постигне разбиране към темата за "Западните Балкани" в страните, които ще продължат европредседателството.