Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. А. Герджиков: Пари за университетите според качеството на образование

Кандидатът за ректор на Алма Матер предлага 13 решения

21.10.2015 | 20:33 Редактор: Петко Трухчев
Проф. А. Герджиков: Пари за университетите според качеството на образование

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ да се финансира не според броя на студентите, а според качеството на предлаганото образование в Алма Матер. Системата може да се използва и в други висши държавни училища. Предложението направи кандидатът за ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Още по темата

Има различни начини да се измерва качеството на образованието. Това са реализация на студентите, техни научни постижения и т.н.

Финансовият проблем е основен за университет номер 1 у нас,според националната рейтингова система на ВУЗ-овете. Причината е огромната инфраструктура на университета с над 100-годишна история,посочи професорът.

Още по темата

Другите университети имат една основна лъскава сграда. Софийският университет има 18 стари сгради. Те изискват финансиране. Университетската библиотека, например, не получава и стотинка от държавата. Тези имоти трябва да се управляват добре.

Остарялата сграда на Ректората изисква основен ремонт, за който са нужни пари, отбеляза проф. Герджиков. Най-належащо е да се оправи течащият покрив на сградата.

Кандидат-ректорът предлага 13 точки за управление ако бъде избран след седмица на мястото на проф. Иван Илчев, чийто мандат изтича. Една от идеите му е за диференцирано плащане на преподавателите според атестация от комисия. Така ще има вътрешна конкуренция между тях за по-добра подготовка на студентите им.