Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стойне Василев: Финасовото образование трябва да започва още от училище

Образователната ни система обаче е закостеняла за такъв предмет

10.05.2015 | 20:39 Редактор: Петко Трухчев
Стойне Василев: Финасовото образование трябва да започва още от училище

Още в ранна детска възраст трябва да започне да се стимулира финансовото мислене, а в училище да се изучава предмет как да боравим с парите си. Това съветва Стойне Василев - финансов коуч и собственик на SmartMoney.bg, автор на редица статии, свързани с финансовото образование, в това число и финансовата подготовка на децата. Умението да работим с парите си е не по-маловажно от знанията по химия и биология, коментира специалиста в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков.

Не е нужно да се казва на едно дете „това не можем да си го позволим“, защото се набива в съзнанието му като комплекс. Може да му се каже „събери пари и ще купим даденото нещо“.

У нас финансовата грамотност е изключително слаба, коментира Василев. Родителите трябва най-напред да повишат собствената си грамотност, за да имат такава и децата. Липсва и планиране на средствата, с които разполагаме. Бумът на кредитите и кредитните карти често ни тласка към неразумни решения да теглим средства, които не сме в състояние да обслужваме, споделя от практиката си експерта.

Не повече от 20-25% от месечните ни приходи да отиват за погасяване на кредит. Хубаво е човек да има „авариен фонд“, който да му обезпечи средствата за такива случаи когато остане без работа и докато намери нова.

Още по темата

Финансовото образование е част от панелите в конференцията на медийна група България он ер на тема „Образование и бизнес“. Стартът й е в 9 часа в „София хотел Балкан“ на 11 май 2015г.(понеделник). Специален гост е проф. Стив Ханке. Модератор на дискусиите е журналистът от Блумбърг Нейра Чехич.