Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Рано е да се говори за възраждане на Набуко: Весела Чернева

Баку трябва да съгласува всеки ход с Русия и с Турция, коментира директорът на Европейския център за външна политика-София

05.03.2015 | 21:08
Рано е да се говори за възраждане на Набуко: Весела Чернева

В следващите месеци ще има яснота какво ще се случи с проекта НАБУКО и южния газов коридор. На този етап е рано да се прогнозира. Това коментира Весела Чернева по повод заявката на България и Азербайджан към Европейската комисия за възобновяване на проекта за южния газов коридор.

Още по темата

Според директора на софийския клон на Европейския съвет за външна политика Азербайджан е притисната от съседите си.

Важно е, че Азербайджан не се отказва да снабдява с газ Европа. Баку е много притиснат от Русия и от Турция в своята геополитика. Излизането на европейски пазар трябва да бъде стиковано с двата съседа.

Експертът счита, че следващи санкции на ЕС и САЩ към Русия няма да включват газовите доставки. Тя оцени визитата на италианския премиер Матео Ренци в Москва като желание на Италия да има по-голяма роля в геополитиката между Европа и Русия.

Още по темата

По думите на Чернева Италия е недоволна от това, че не участва в нормандската четворка за преговори между Киев, Москва, Париж и Берлин. От друга страна Русия предпочита да решава въпросите си двустранно, директно, без посредничеството на Брюксел, допълни бившият говорител на МВнР.

Чернева оцени руското общество след убийството на Немцов като подчинено на руската медийна пропаганда на президента Путин.

Това показва защо само 50-60 хил. души излязоха на траурния марш за Немцов. 2013 бяха 10 пъти повече.