Италия е сред привилегированите партньори на Русия, заяви Путин

Търговско-икономическите връзки са в доста добро състояние, въпреки всичко, коментира руският президент

05.03.2015 | 15:27 Редактор: Мариета Иванова
Италия е сред привилегированите партньори на Русия, заяви Путин

Италия е един от привилегированите партньори на Русия в света въпреки трудностите в отношенията с Европейския съюз, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Италия несъмнено е един от нашите привилегировани партньори в Европа и света, а търговско-икономическите връзки са в доста добро състояние, въпреки всичко", заяви Путин на среща с италианския министър-председател Матео Ренци в Москва.
Президентът на Русия не скри, че "има, разбира се, загуби във връзка с определени събития".

"Но като цяло и по равнище на търговски обмен Италия заема четвърто място сред партньорите на Русия", заяви той.

Премиерът на Италия Матео Ренци подчерта, че би искал да обсъди отношенията на Русия с ЕС, както и други въпроси, включително насилието в Либия, съобщава БТА, позовавайки се на Associated press.

Преди срещата италианският премиер положи цветя на мястото, където в петък беше убит видният руски опозиционер Борис Немцов.

По-рано през деня пред руски медии Ренци е коментирал още, че Украйна трябва да проведе реформи, гарантиращи автономията на всички територии на страната.

„Трябва да се уважа сувернитета на Украйна, за да се върне в пълен граничен контрол“, коментира италианският премиер.

Ренци подчерта, че „не съществува алтернатива на мира и диалога“, говорейки за разрешаването на конфликта в Украйна.

По думите му трябва да се „работи всеки ден за това предписанията и обещанията от Минск да станат реалност“, предава ТАСС.

Той подчерта още, че след „споразуменията в Минск гледа на нещата много по-оптимистично“, след като там е намерена значителна точка на съприкосновение.