Константин Делисивков: Eнергийният борд би дал положителен сигнал за енергетиката

Публикувана: От:

Още по темата

 

Създаването на енергиен борд, търсенето на експертни решения е положителен сигнал за решаване на проблемите в енергетиката.

Това заяви в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Константин Делисивков, изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По негови думи нужно е да се намерят къде са дефицитите, възможностите за оптимизация и скритите резерви в енергетиката.

"Може нещата в електроенергийната система да се случват на по-пазарен принцип и това ще доведе до възможности за оптимизация за сметката на едно по-голямо предприятие." - обясни  Делисивков.

Всички по веригата в енергийната система започват да отговарят за своя небаланс или отклонение от прогнозата, подчерта Делисивков.

Според него балансиращите групи бяха една стъпка преди реално функциониращия балансиращ пазар.

"Всъщност балансиращите групи окрупниха заявки на много участници, за да ги сложат в групата. Това, което ни притесни в началото на тези месеци е, че значително се промениха цените на балансиращата енергия от преди това административно определените. А именно имахме цени на недостиг и на излишък, които достигат до 2 000 лева на мегават час за определени часове през нощта. Т.е ако се наложите и се отклоните от заявката този час - трябва да платите отклонението от 2 000 лева."

Енергетиката е секторът, който трябва да създаде предпоставки за подобряване на инвестиционната активност, за икономически растеж, за създаване на работни места в други сектори на икономиката, отбеляза Делисивков.

Според него това е нужно да стане част от обсъжданията на енергийния борд.

 

Коментари ( 0 )