Изводите след срещата бизнес - власт: Икономиката ни с ръст и стабилна

Все още обаче има голяма пропаст между нуждите на бизнеса и предлаганото ниво и качество на висшето образование в България

30.01.2018 | 13:32 Редактор: Ивайло Николов
Изводите след срещата бизнес - власт: Икономиката ни с ръст и стабилна

По време на 12-ата среща между българското правителство и бизнеса у нас бяха обсъдени няколко акцента, като основният беше поставен върху образованието и изтичането на мозъци от нашата страна. Оказа се, че има тенденция през последните 5 години все повече млади хора да се завръщат в България. Дали обаче го правят, защото не са се реализирали в чужбина, не се знае. 

От макроикономическа гледна точка на срещата между властта и бизнеса беше отбелязано, че българската икономика отбелязва ръст и стабилност. Все още обаче има голяма пропаст между нуждите на бизнеса и предлаганото ниво и качество на висшето образование в България. 70% от учениците, които завършват средното си образование в най-добрите гимназии у нас, не кандидатстват в български университети. 

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че 17 хиляди деца са върнати в клас. По думите му, ако това не се е случило, тези 17 хиляди "гърла' след това са щели да тежат на социалната система или да заминат в чужбина.

Управителят на БНБ Димитър Радев пък отбеляза, че българската икономика бележи ръст за трета поредна година и изрази увереност, че тази тенденция ще се запази и през настоящата година.

Бойко Борисов обърна внимание още, че трябва да се работи по темата за важността на Балканите в Европейския съюз и важността на отношенията с Турция.

Българският премиер дори отбеляза, че в швейцарския курорт Давос на всеки хълм има по 10 лифта, а у нас се протестира срещу изграждането на 1.

В изказването си той обяви още, че се работи и за трети мост над река Дунав, който да свързва България и Румъния.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)