Димитър Танев, ДБГ: Не подкрепяме задължителното гласуване!

За нас е неприемливо хората да бъдат глобявани, защото не са гласували

14.03.2016 | 17:30 Редактор: Мария Аладжова
Димитър Танев, ДБГ: Не подкрепяме задължителното гласуване!

Очакваме публично извинение на ръководството на ДСБ, заяви зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Танев по повод вчерашните демонстрации на неуважение към Зеленогорски на форума на ДСБ.

Реформаторският блок няма да подкрепи задължителното гласуване в Законопроекта за изменение на Изборния кодекс. За нас е неприемливо да се глобяват хора, защото не са гласували, продължи той.

"Реформаторският блок ще настоява и за публично извинение от ръководството на ДСБ за вчерашното отношение към съпредседателя на РБ Найден Зеленогорски - един доказан десен лидер с три сериозни мажоритарни избора зад гърба си и политик, който винаги е бил обединител на Дясното. Смятам, че следващите общи стъпки минават през загърбване на лицемерната двойственост и спазване на правилата", категоричен бе Танев.

Реформаторът заяви още, че големият проблем на изборната система у нас не е избирателната активност, която и така е близка до тази другите европейски страни, а размерите на купения и корпоративен вот и общо над 1 милион „мъртви души“ в изборните списъци. 

Според него, отмяната на номерата на партиите в изборната бюлетина и въвеждане на машинното гласуване и машинното преброяване на бюлетините са далеч по-разумни предложения, които Реформаторския блок внесе и ще настоява да останат при второто гласуване на Изборния кодекс.

Законът за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, който е на публично обсъждане до 16 март, е ключова политика за РБ, подчерта Танев. Той създава Единно бюро за борба с корупцията, което да обедини сега съществуващите Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, БОРКОР и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации, обясни още той. 

По думите му, Бюрото ще се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание, ще има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф. Няма да приема дарения - за първи път в закон влиза подобна политика, добави Димитър Танев и каза, че Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, разкриване на застрахователна и данъчна тайна и ще има достъп до Централния кредитен регистър.

Според Реформаторът в закона има включени нови категории лица от системите с повишен корупционен риск като например офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили, депутати, министри, главни архитекти, ректори, шефове на агенции, политически кабинети, шефове на комисии и всеки, който взема решения за публичните ресурси. 

Лицата вече ще подават само една декларация за имущество и интереси пред Бюрото, вместо различните декларации, подавани сега пред различни органи, обясни Танев. Ще се декларира чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва, т.е. повече от 3 месеца, уточни Димитър Танев, като добави, че ще се декларират и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.

Попитан за меморандума с ГЕРБ Димитър Танев подчерта, че той обхваща 40 конкретните мерки в 8 различни области, като половината от тях са с хоризонт на изпълнение до шест месеца и добави, че РБ държи на изпълнението на тези срокове.

Танев бе категоричен, че Реформаторският блок ще излъчи единна кандидатура за президентските избори и разговори за това вече се водят в органите на Блока.