Провинилите се хулигани ще чистят градинки

Наказанието за биячите трябва да бъде публично, смятат от ГЕРБ

27.02.2016 | 08:44 Редактор: Мария Аладжова
Провинилите се хулигани ще чистят градинки

Хулиганите на пътя, които засичат опасно с колите си, обиждат, заплашват, бият, да бъдат наказвани с общественополезен труд. Такава поправка смята да внесе в закона за движение по пътищата депутатката от ГЕРБ Нели Петрова, съобщи тя пред Dnes.bg 

Според Петрова наказанието трябва да е публично. Така то ще бъде и превантивно, защото ще предупреждава и другите джигити какво ги чака.

"Трябва да направим така, че тези шофьори да не бъдат дълго време по пътищата на България", каза още депутатката. 

Нели Петрова е майка на 21-годишната Лора, която бе убита от моторист на пешеходна пътека във Варна през 2011 година.  

Тя настоява да бъде приет изцяло нов Закон за движение по пътищата, защото сегашният е много стар и кърпен. Петрова е категорична, че наказанията за джигитите трябва да бъдат още по-строги.

Тя предлага на пиян шофьор книжката да се отнема за шест месеца. При повторно нарушение  - завинаги. Или в краен случай - да му се дава възможност след десет години да му се даде възможност да отиде на изпит за нова. 

"В малките населени места, и това не е тайна за никого, масово започват да пият от сутринта. И после се качват на колите", каза депутатката.

Според нея българският шофьор е невъзпитан, избива си комплексите на пътя и последният случай на побой на Околовръстното шосе в София е доказателство за това. 

И според Красимир Янков от БСП побоят на Околовръстното е ежедневие за българите. 

"Прави впечатление, че много активно се ангажираха и главният прокурор, и МВР, и медиите, а българските граждни знаят, че това е ежедневие, а също и липса на адекватна полиция, на адекватни институции", каза той.