Зов за помощ! Да помогнем на сиромаха, който продаде магаре, за да погаси глоба

Bulgaria ON AIR разкри банкова сметка на името на дядо Асен Боянов Канджев

19.02.2016 | 16:31 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Зов за помощ! Разказахме историята на 72-годишния дядо Асен от благоевградското село Церово. Той продаде магаренцето си, за да плати глоба, наложена му от Горското заради отсечено дърво в зеленчуковата му градина.

Случаят на сиромаха предизвика реакцията на много хора, които призоваха да му се разкрие банкова сметка, така че да му се помогне.

"Bulgaria ON AIR, намерете го този дядо, аз ще му платя глобата. Намерете дядото, всички ще помогнем!", написаха много от читателите ни.

И Bulgaria ON AIR разкри банкова сметка на името на дядо Асен Боянов Канджев. 

Можете да помогнете на:

Асен Боянов Канджев

ЦКБ Клон Централен, 
BIC: CECBBGSF,
IBAN: BG67CECB 9790 20G3 9470 00

"Добри хора, някой писа ли на Bulgaria ON AIR как може да се свържем с дядото и да му помогнем да си откупи магарето, че това е безумие? И най-малкото да се разбере истина ли е статията, ако ли не то аз ще им пиша", написа Наталия Алексова в официалната Facebook страница на Bulgaria ON AIR.

Историята е истинска. Нека я припомним:

72-годишният Асен от Церово е инвалид от дълги години и получава 180 лева пенсия. Той се прехранва с произведените от него зеленчуци в обработваната от него земя. Именно там отсякъл дървото, което му пречело. 

"Първо ме глобиха 85 лева и там обезщетение на гората. С комисионно някъде към 110 лева и таман я платих тая - продадох си магарето, платих си глобата. След един месец получавам друго наказателно постановление със 100 лева глоба. И мен ме хвана ината. Викам – за едно дърво, златни плодове да дава, не ще да дава", разказва дядо Асен пред Bulgaria ON AIR.

Втората глоба за бай Асен е, че няма необходимата марка, показваща правото на отсичане. Дървото отдавна е изгорено за огрев. Изгоряло се оказва и търпението и нервите на самотния Асен.

"Там има две круши. Тези съм ги пресадил аз, след като почистих тука. Излязоха диви круши и аз ги пресадих. Облагородих. И вместо да ме наградят че облагородявам нивите, те ме глобяват, че я чистя", добавя сиромахът. 

След като продава магаренцето си, днес дядото преживява с две козички и няколко кокошчици. И изчислява - след като плати месечните си разходи, остават 90 лева – по 3 лева на ден. Ето защо от 40 години сади домати, чушки...

"Е, къде е дренчето, там е нишана (белега) на Горското. Нагоре е горски фонд. Това си е наследство", твърди възрастният мъж.

Бай Асен се надява да докаже, че е бил в правото си да премахне сухото дърво, на същото мнение е и кметският наместник на селото.

От Държавно горско стопанство – Благоевград също коментираха казуса с дядо Асен: "Ако имате нива, за която имате скица и възстановена собственост, и искате да отсечете дървета до пет броя се разрешава от кмета на населеното място. Като кмета също е задължен да издаде позволително за сеч", поясни Калин Зашев, директор на Държавно горско стопанство – Благоевград.

Въпросната марка обаче отсеченото дърво няма. Няма и позволително за сеч.

"Където и да се прави сеч, било то в нива, в частна гора, трябва да има надлежно издадено позволително за сеч и дърветата да бъдат маркирани", настоява Зашев.

Последната дума ще има Районен съд Благоевград. Делото е насрочено за 15 март, тази година.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
zone51@abv.bg
преди 8 години
На *** човек дай му малко власт и му гледай сеира!!! От човек се става лесничей,от лесничей човек не можеш да станеш. Нека всички помогнем на човека. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
microsoftsaevrei@yah
преди 8 години
***, с дядото се захванали! а кой ще глоби дървената мафия за стотиците незаконно изсечени декари по странджа, рила, пирин, родопи, лозен, витоша?? *** работа! Сигнализирай за неуместен коментар