Петър Москов ще се отчита за ваксините два пъти годишно

България очаква 40 хил. дози от ваксината "Пентаксим"

05.02.2016 | 15:24 Редактор: Мария Аладжова
Петър Москов ще се отчита за ваксините два пъти годишно

Здравният министър д-р Петър Москов ще докладва в парламента два пъти годишно за ваксините.

Москов ще предоставя доклад за осигуряване на текущите ваксини за изпълнение на имунизационния календар на страната. Решението беше прието единодушно след изслушване на министъра по питане от БСП и ДПС.

В началото на годината депутатите от опозицията внесоха първия за кабинета "Борисов 2" вот на недоверие заради бартерните условия за получаването на петвалентните ваксини „Пентаксим“ от Турция. 

България ще получи още 40 хил. дози, а в замяна ще дари 1 млн. дози ваксини БЦЖ.

Москов заяви, че внесената у нас от Турция ваксина е френска, а част от продукта се допакетира в турски завод, който има документи за добра производствена практика. 

Той увери, че ваксината "Еувакс", която е за профилактика на хепатит Б, няма да бъде използвана за деца и е предложена от турската страна във връзка с бежанския поток. 

По думите му и тя не е предвидена за задължителната част на имунизационния календар.

"Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха? Да, направихме го, да, това е част от националната сигурност, да, затова аз съм горд и не се притеснявам от пасквилите по мой адрес. Правителството в началото на 2014 година е променило имунизационния календар, като вместо петвалентната ваксина, която фирмата не е внесла, а е сложила четиривалентна за новородени. Това не е проблем, това е възможно решение", аргументира се Москов, цитиран от БНР.