БСП и ДПС с вот на недоверие към правителството заради здравеопазването

Петър Москов отхвърли позицията на партиите

21.01.2016 | 18:11 Редактор: Мария Аладжова
БСП и ДПС с вот на недоверие към правителството заради здравеопазването

Народните представители от БСП и ДПС искат първия вот на недоверие към правителството заради здравеопазването, предаде БНР. Това стана ясно след разговора на БСП с парламентарната група на ДПС. 

От ДПС посочиха, че към тях са били отправени сигнали за нередности по приетите законопроекти, което налагало съответната процедура:

"Този вот има и превантивен характер, защото пред нас предстоят едни събития, които ще се случат на база вече направени промени в законите и нашите експерти в сектора алармираха, че това е много тревожно. Излъчваме работна група, евентуално утре ще я излъчим и тя ще започне работа", поясни депутатът от партията Мустафа Карадайъ.

Лидерът на БСП Михаил Миков поясни, че в основата на първия за годината вот на недоверие стои скандалът с ваксините, който беше определен от здравния министър Петър Москов като "въздействие върху майчиния инстинкт".

"Има редица важни въпроси, които не искаме да избледнеят в мотивите - достъпа до здравеопазване, как ще се доплащат лекарствата от февруари, какво става през април с разделянето на пакетите на допълнителен и основен. Искам да предпазя българските граждани  от представата, че това е вот заради скандала с ваксините. Заедно с колегите от ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос. Настояваме тази седмица да дойде министъът и да отговаря на него, ще настояваме  за такива разисквания. Призоваваме и други парламентарни групи да се включат", заяви лидерът на левицата.

По думите на Москов обаче казусът с ваксините е "откровена лъжа", провокирана от политически или икономически цели. "Не очаквам, че този вот на недоверие първо де събере подписи за внасянето му, и второ не очаквам да мине, защото има ясни резултати на работата на правителството във всяка една сфера, включително и здравеопазването", изрази убеждението си министърът.