България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Г. Николова: Ваксината Пентаксим е напълно безопасна

Създава се съмнение за нарушение в нормативната уредба на държавата при внасянето на ваксините, добави проф. Воденичаров

22.01.2016 | 13:48 Редактор: Ирина Георгиева
Д-р Г. Николова: Ваксината Пентаксим е напълно безопасна

Ваксината "Пентаксим" е  напълно безопасна, а "Еувакс" не е напускала складовете на МЗ. Това заяви д-р Гергана Николова от Сдружение на общопрактикуващите лекари в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според експертът по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров Прокуратурата трябва да даде ясен отговор на въпроси като например тези ваксини - дарение или бартер са и ако е второто - ощетена ли е България, дали има нарушение в нормативната уредба.

Никой не разграничи чисто законовите проблеми при внасянето на ваксините и това, че евентуално не са спазени някакви точки на Закона и че "Пентаксим" не е опасна за здравето, добави д-р Николова.

"Ваксината "Пентаксим" е пакетирана в турски завод. Носи логото на френската фирма, производител. Излиза по същия начин и със същото лого, както от френския завод. В Турция към четвъртата съставка се добавя петата, получава се 5-компонентна ваксина и с печат на фирмата за качество се изнася за България." - обясни д-р Николова.

Проф. Воденичаров изтъкна притеснението си за ваксината "Пентаксим", че макар и произведена във Франция - само един от компонентите й има сигурно разрешение за използване, докато за останалите 4 компонента е малко неясно.

"Ляга една сянка на съмнение върху това дали има нарушение в нормативната уредба на държавата и защо е допуснато. Тези въпроси чакат отговорите си от Прокуратурата. Тя трябва да каже има ли нарушения на нормативната уредба, това бартер ли е, ощетена ли е държавата. Ако имаме еднозначни отговори на тези въпроси с "Да" или "Не" - нещата ще бъдат ясни и тази страница ще бъде затворена." - добави проф. Воденичаров.

Според експерта трябва да има анализ дали обединението на болничните структури е положителна стъпка.

"Какво значи датата 1 април 2016г. за старт на здравната реформа и с какво е свързана тя. Нима една година не е достатъчно да се види дали въобще има реформи - дали нямаме само декларирани намерения? От кои от начинанията се видяха някакви конкретни резултати - дали от въвеждането на два пакета - основен и допълнителен, дали от обединението на болничните структури, където не се прави никакъв анализ и не се показва. В крайна сметка това обединение на болнични структури в името на повишаване на ефективността ли е и с какви стандарти и критерии измерваме тази ефективност." - заяви проф. Воденичаров.

Справка на Bulgaria ON AIR в сайта на СЗО показва, че ваксината за деца срещу хепатит туберкулоза, дифтерит, неонатален тетанус, коклюш или магарешка кашлица, полиомиелит и шарка DTaP–IPV//PRP~T vaccine (известна като Pentaxim™ или Pentavac™) е лицензирана за пръв път в европейските страни през 1997 и в момента се използва в 67 страни по света. Комбинираната ваксина се произвежда от Sanofi Pasteur в Лион.

Вижте цялата информация ТУК.

Чуйте целия разговор в следващото видео: